Priprema za eliminaciju Mehmedagića je započela u Vladi RS

Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, komentirao je hapšenje direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. Smatra da su revolt i pobuna proizašli od hapšenja direktora OSA-e opravdani.

Istaknuo je da se niko u ovoj zemlji ne protivi dijeljenju pravde i kaznenom progonu nikoga ko je prekršio zakon na bilo koji način.

– Višemjesečna kampanja da se skloni sa pozicije direktor OSA-e ušla je u završni krug koji crta glavna tužiteljica Gordana Tadić. Gordanina pravda podrazumijeva da se može napraviti spektakl kada se hapsi direktor najvažnije sigurnosne agencije i ratni šef obezbjeđenja prvog predsjednika države BiH Alije Izetbegovića – kazao je Ahmetović.

Naglasio je da general ratnog zločinca Radovana Karadžića, Milomir Savčić, nije uhapšen, unatoč potpisanoj odluci o haošenju osumnjičenika za ratne zločine, piše Oslobođenje.

– Direktor OSA-e je uhapšen, nije uhapšen general ratnog zločinca Radovana Karadžića, Milomir Savčić, koji je, kako piše u optužnici, osoba koja je pomagala i podržavala ubijanje Bošnjaka u istočnoj Bosni iako je znao da su to genocidni ciljevi da se bošnjačko stanovništvo u potpunosti istrijebi – navodi Ahmetović.

On kaže da glavna tužiteljica nije htjela “spektakl” niti, prema njegovim riečima, nanijeti duševnu bol Karadžićevom generalu.

– Priprema za eliminaciju Osmana Mehmedagića je započela u Vladi RS-a, odnosno inspektoratu za prosvjetu, a pokušava je u djelo provesti Gordana Tadić nepoštujući odluke suda u Banjaluci koji je poništio odluku inspektora Vlade Republike Srpske vezane za validnosti diplome Osmana Mehmedagića – navodi on.

Smatra da namjera glavne tužiteljice Tadića “očito nije bila provjera diplome nego eliminacija direktora OSA-e i otvaranje mogućnosti da politički naredbodavci Gordane Tadić preuzmu najvažniju sigurnosnu agenciju koja ima veliku ulogu u očuvanju ustavnog poretka BiH”.

– Izmicanje poluga koji čuvaju državu je projekat, projekat onih koji je pokušavaju stoljećima srušiti, glavni tužitelj u svakoj zemlji je na strani države, očito je da u ovom slučaju to nije. Poluge se mogu izmicati, ali najveća poluga državnosti njenog opstanka su građani koji vole svoju zemlju – zaključuje Sadik Ahmetović.