Procurio šokantan snimak: Pogledajte šta je Hrizostom govorio u decembru 1994. godine o “oslobađanju” Bihaća od “muslimanskih fundamentalista”

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom najavio je danas kako se povlači iz Međureligijskog vijeća BiH (MRV), tijela kojega čine čelnici svih većih monoteističkih vjerskih zajednica u toj zemlji, utemeljenog kako bi promicalo međuvjerski dijalog i saradnju, piše Slobodna Bosna.

Hrizostom kaže kako mu je neprihvatljivo biti član tog tijela, čije članove okrivljuje zbog toga što se nisu očitovali o izgredima koje on smatra dokazom da su Srbi u Sarajevu, odnosno u BiH, ugroženi.

Neposredni mu je povod bilo to, kako je rekao, što su sredinom januara na dva automobila s registracijskim oznakama gradova iz Srbije u centru Sarajeva probušene gume.

Sarajevska policija brzo je identificirala i privela počinitelja za kojeg je utvrđeno da je duševni bolesnik koji je upravo bio pušten s liječenja.

“SRBI U SARAJEVU UGROŽENI”

No, za mitropolita Hrizostoma bušenje guma predstavlja “stravičan” čin izjednačen s neonacističkim terorom koji je, kako tvrdi, nad Srbima ranije provođen u Hrvatskoj.

Podsjetio je na incident iz 1990. koji se dogodio u Skradinu, kada je grupa napadača, prema njegovim riječima neonacista i šovinista, pokušala zapaliti automobil u kojem su bila trojica učenika Bogoslovije.

“Naši strahovi od užasnih slika u Sarajevu od 14. januara ove godine sigurno izviru iz velikih trauma koje nosimo iz Splita, Skradina i Šibenika”, napisao je Hrizostom u svojoj poruci kolegama u Međureligijskom vijeću.

Novi dokaz o ugroženosti Srba našao je, kako kaže, u incidentu na dječijem malonogometnom turniru u Sarajevu gdje je došlo do sukoba grupe huligana s roditeljima djece pristigle iz Srbije, a smetaju mu, navodi i istupi nekih imama i teze koje oni iznose na hutbama. Hrizostom navodi da je ljut jer se MRV o tim incidentima nije očitovalo.

OSLOVLJAVAO MUSLIMANE MUHAMEDANCIMA?

Međutim, prof. dr. Nedžad Grabus, predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća (MRV), večeras je otkrio da je Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini još 26. januara ove godine dobilo dopis od mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u kojem je on obavijestio članove Skupštine Vijeća da s 31. januarom 2023. godine prekida članstvo u radu Međureligijskog vijeća – potvrdio je prof. dr. Nedžad Grabus, predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća (MRV).

Stoga je Međureligijsko vijeće organiziralo vanrednu sjednicu Skupštine 30. januara, kojoj su prisustvovali svi članovi osim Hrizostoma.

“Članovi Skupštine su usvojili zaključak da pitanja navedena u dopisu kojeg je uputio miropolit g. Hrizostom nisu izravno u vezi s djelovanjem Međureligijskog vijeća u BiH, da je dijalog moralna obaveza te da Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini nastavlja djelovati na dobrobit svih vjernika i svih religija u BiH. Jedan od zaključaka je i da će Međureligijsko vijeće uputiti dopis sjedištu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, Nj.E. patrijarhu Porfiriju i zamoliti tumačenje da li je navedeno istupanje mitropolita g. Hrizostoma stav mitropolita ili Srpske pravoslavne crkve u cjelini. Do danas nismo htjeli istupati u javnost, ali zarad flagrantnog kršenja kodeksa o vođenju međureligijskog dijaloga, dužni smo o ovome obavijestiti javnost”, izjavio je sarajevski muftija za Agenciju Fena.

Također, Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na sjednici održanoj 1. februara u Brčkom, zbog mitropolitovog oslovljavanja muslimana muhamedancima u pismu upućenom Skupštini MRV-a, donijelo je odluku da u vezi s ovim pitanjima neće sarađivati sa g. Hrizostomom.

“Oslovljavanje muslimana muhamedancima je uvreda svih vjernika i vjernica muslimana”, naglasio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

ŠTA JE HRIZOSTOM GOVORIO TOKOM RATA?

Sarajevski portal Istraga večeras je objavio snimak mitropolita koji je nastao u decembru 1994. godine u kojem govori o portebi “oslobađanja” Bihaća od snaga Armije RBiH.

“Mi želimo da se oslobodi cijeli Bihać od okupacije. Mi se moramo založiti da se opština Bihać potpuno oslobodi od islamskih fundamentalista, znači 5. korpusa. Narod koji tamo ima, neka ostane, ali se mora radikalno promijeniti. Mi ne možemo nikad pristati da nam neko na nekim međunarodnim forumima otme ono što nam historijski pripada. Kad se to završi, kad oslobodimo Bihać, onda će srpska crkva i cijela srpska država učiniti mnogo toga da se Bihać zaista utvrdi, da postane jedan jak kulturni, nacionalni i religiozni centar našeg zapadnog srpstva jer Bihać je vrlo važan centar i sada, i u prošlosti i u budućnosti. Nisu bez razloga i Mađari i Hrvati i muslimani i Nijemci, i svi neprijatelji naši koji su osvajali ove krajeve, uvijek prvenstveno atakovali da vladaju Bihaćom jer je to ključ svih naših ovdašnjih postojanja i ostajanja na ovim prostorima”, kazao je u decembru 1994. godine mitropolit Hrizostom.