Profesor Danijel Server za „Avaz“: Reforma Dejtona bit će jedan od zadataka Bajdena!

Rekonstrukcija ili reforma Dejtonskog mirovnog sporazuma sigurno će biti jedan od zadataka SAD i novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), kazao je za „Avaz“ profesor „Johns Hopkins“ univerziteta u Vašingtonu Danijel Server (Daniel Serwer).

Server je jedan od autora publikacije „Popraviti Dejton: Novi dogovor za Bosnu i Hercegovinu“, koju je objavio ugledni „Wilson“ centar i koja je izazvala snažne reakcije, kako u BiH tako i u SAD.

Jači angažman
Server ističe da se jači angažman SAD očekuje na zapadnom Balkanu, a posebno kad se uzmu u obzir razgovori koje je Bajden obavio s liderima članica Evropske unije.

– Tokom tih razgovora dogovoren je jači angažman na Balkanu, a taj angažman ne može proći bez promjena dejtonske strukture BiH – naglasio je Server.

Dodao je da se ipak ne može sa sigurnošću znati hoće li nova američka administracija iskoristiti istraživanje „Wilson“ centra za osnovu svoje politike prema BiH.

– Moje misli u nekim aspektima nadilaze publikaciju „Wilson“ centra. U ovoj godini vidljivo je da BiH prijeti katastrofa, a zbog rastućih međunacionalnih sukoba. Neuspjeh BiH značit će nove izbjeglice u EU i kraj napora NATO-a da zaštiti ranjivu muslimansku populaciju. Raspad BiH ojačao bi secesioniste pod pokroviteljstvom Rusije, ne samo na Balkanu već i u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, i prouzrokovao daljnje propadanje NATO saveza – kazao je Server.

Prema njegovim riječima, SAD i EU moraju učiniti sve da BiH postane funkcionalna, efikasna i ujedinjena država, u svojim trenutnim granicama sposobna da ispuni uvjete za ulazak u NATO i EU.

– To zahtijeva uklanjanje složene upravljačke arhitekture stvorene u Dejtonu. Bosnom i Hercegovinom ubuduće bi trebala upravljati vlada u Sarajevu sposobna da pregovara i provodi svoje obaveze prema EU, kao i općine koje pružaju usluge građanima, s jednakim pravima za pojedince i snažnom pravnom i sudskom zaštitom manjina – naglasio je.

Državna vlada
Na pitanje kako je to moguće postići, Server kaže da SAD i EU moraju postići sporazum o pokretanju procesa ustavnih i drugih reformi.

– Pripremiti novi ustav koji eliminira ili drastično umanjuje ulogu entiteta i koji će osigurati punu primjenu odluka Evropskog suda za ljudska prava. MMF i Svjetska banka moraju prekinuti s praksom pomaganja entitetima, a novac se mora preusmjeriti na općine i Državnu vladu u Sarajevu – istakao je Server.

Reforma Izbornog zakona BiH
– Neophodna je reforma Izbornog zakona, a koja će razvlastiti etički utemeljene političke stranke. Parlament BiH bi trebao birati jednog predsjednika i dva potpredsjednika države. Striktno se mora ograničiti pravo na vitalni nacionalni interes. Nužno je usvojiti zakon kojim se osigurava transparentnije finansiranje političkih stranaka u BiH, a zahtijevajući demokratske procedure za izbor stranačkih lidera – poručio je Server.

avaz.ba