Profesor Bajtal o stanju u BiH: “Ovakvu bruku i propast ova zemlja, BiH, nikada nije doživjela u svojoj hiljadugodišnjoj povijest”

Gost Novog dana bio je prof. Esad Bajtal, sociolog, koji je komentarisao trenutno stanje u BiH, u jeku pandemije i cijelog procesa nabavka vakcina u državi. Kazao je da pandemija nije ništa novo pokazala, nego ogolila i pokazala trenutno stvarno stanje u BiH.

“Ne vidimo promjenu, a ne vidimo ni način da opišemo ovo što se događa. ovdje godinu dana nije status quo, nego dublje padamo u dubiozu. Naši problemi su sve kompleksniji, naši životi su ugroženi. Vidimo sveopštu nebrigu za zdravlje ljudi”, poručio je Bajtal.

Potezi entitetskih vlada?

“Radi se o nečemu što je neozbiljno i neodgovorno. Neodgovornost nije nešto što bi trebalo da krasi bilo koje društvo. Mi smo društvo koje nema dirigenta, postoje etnonacionalni dirigenti koji ne znaju ili neće da se dogovore. Primaju velika primanja a neodgovorno se ponašaju. Ta neodgovornost je ono što nas začuđuje u 21 stoljeću u Evropi”, pojasnio je Bajtal.

Kako komentarište Izjavu premijera Novalića “Da smo se htjeli igrati države…”?

“Izbori su konkurs koji raspisuju građani preko servisa zvanog država. Kada se prijave na te konkurse, niko ne kaže da će “se igrati države”, nego da će je voditi, boriti se. U krajnjoj liniji i igra je vrlo ozbiljna stvar, nemate nijednu igru bez pravila. Onaj ko krši pravila, imaju sudije koje zaustave igru i pokrenu je iz mrtve tačke. Mi ovdje nemamo ozbiljne igrače, niti sudije. Imamo strašnu okolnost u kojoj se igra može spominjati u kontekstu kao u toj izjavi”.

Dodaje da u BIH “ništa ne štima i to svi znamo”.

“Ovdje ništa ne štima i svi to znamo. Epidemija nije ništa novo pokazala, nego je ogolila sve ono što je na sceni. Sve maske su pale; ništa od onoga što je normalno i pripada kao normalna dimenzija nije na sceni. Debelo naplaćuju svoje igre jer se igraju s nama, upravo oni koji su na čelu naših društava. Punimo budžet sa nikakvim penzijama i plaćama, a oni uživaju na holivudski način“.

Kazao je i da ovakvu propast BiH nije nikada doživjela.

“Ovakvu bruku i propast ova zemlja, BiH, nikada nije doživjela u svojoj hiljadugodišnjoj povijesti. Njoj se danas događa nešto nečuveno, a za to su krivi oni koji je vode. Mi smo u tami i živom blatu i ne možemo uraditi ništa“, piše N1.