PROFESORICA IZETBEGOVIĆ ZABRINUTA, TRAŽI DA KRIZNI ŠTAB ODMAH REAGUJE: “Petnaest pacijenata je u kritično teškom stanju…”

U izolatoriju na Podhrastovima je trenutno 70 pacijenata, od toga je njih 15 u kritično teškom stanju i smješteni su u intenzivnu njegu. Najveći dio pacijenata, njih 55, imaju srednje tešku do tešku upalu pluća.

Prof.dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, danima upozorava da se epidemiološka situacija pogorčava te da se moramo uozbiljiti po pitanju mjera zaštite, ali i da krizni štabovi ne smiju dozvoliti da se mjere popuštaju.

Ocijenila je kako je porast broja pozitivnih očigledan i zabrinjavajući.

“To je veliki porast broja zaraženih. Primamo bolesnike sa znatno težom kliničkom slikom. Podhrastovi se pune i od sutra opservaciju premještamo u KCUS – rekla je večeras za Faktor prof. dr. Izetbegović.

“Samo one sa razvijenom slikom bolesti COVID-19 smještat ćemo na Podhrastove. Upozoravamo na mogući porast broja zaraženih već neko vrijeme, a to bi trebao da radi Krizni štab. Oni bi, također, morali osmisliti stručne, ali i sve ostale mjere da ne dođe do razbuktavanja” – rekla je Izetbegović.

Na pitanje kako komentira da se odgovornost u neku ruku prebacuje na građane, direktorica KCUS-a kaže:

“Građani imaju pravo da budu zamoreni, jer ovo traje, ali Krizni štab mora osmisliti mjere kako da ponovo uspostavi bolju kontrolu nad situacijom. Očigledno je da je najveći broj zaraženih u KS.”

KCUS upozorava na trend kada je riječ o pacijentima s težim oblikom bolesti. Pacijenti s teškom vrstom upale pluća dolaze u posljednjih 15 dana i moraju se odmah odvesti na intenzivnu njegu. Nedavno je veliki broj pacijenata s Covidom prebačen iz Opće bolnice “Prim. Dr. Abdulah Nakaš” u Podhrastove zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Prim. dr. Adem Zalihić, direktor Hitne pomoći KS, koji od dolaska Vlade na čelu sa Edinom Fortom više nije u Kriznom štabu, kao ni neki drugi poput prof. dr. Rusmira Baljića, šefa Klinike za infektivne bolesti KCUS-a, također je alarmirao javnost u vezi sa porastom broja zaraženih u KS.

“Budimo odgovorni zbog svih nas. Definitivno epidemiološka situacija u KS se pogoršava. Potvrda je tome i enorman skok novozaraženih u protekla 24 sata, njih 246, uz 133 oporavljenih. Krajnje je vrijeme da se svi uozbiljimo i shvatimo da samo svi zajedno odgovornim ponašanjem možemo pobijediti ovu pošast. Apelujem na svijest i savijest svih građana KS da budu odgovorni u sprovodjenju propisanih mjera, prvenstveno misleći na masku, distsncu i masovna okupljanja, posebno u zatvorenim prostorima” – kazao je jučer Zalihić.

Zbog svega navedenog, Krizni štab u Kantonu Sarajevo morat će brzo reagirati i detaljnije će se znati koje će se odluke donijeti nakon “hitno” zakazane sjednice Vlade KS u ponedjeljak ujutro.