Proizvođači lijekova žure da provjere da li vakcina zaustavlja nove vrste Covid-a

Proizvođači lijekova, uključujući BioNTech i Modernu, rade na testiranju svojih COVID-19 vakcina protiv nove, brzo raširene varijante virusa koja se širi u Britaniji, najnoviji izazov u revolucionarnoj utrci za suzbijanje virusa.

Ugur Sahin, izvršni direktor njemačke tvrtke BioNTech, kojoj je trebalo manje od godinu dana da odobri vakcinu s partnerom Pfizerom, rekao je u utorak da će mu trebati još dvije sedmice da otkrije može li njihova vakcina zaustaviti mutiranu varijantu virusa.

Moderna očekuje da imunitet svoje vakcine bude zaštićen od varijante, a sljedećih će sedmica izvršiti daljnja ispitivanja kako bi to potvrdila, rekla je tvrtka u izjavi CNN-u.

Mutacija poznata kao B.1.1.7 soja može biti i do 70% zaraznija. Napravila je pustoš u Britaniji, pokrenuvši val zabrana putovanja koji remete trgovinu s Europom i prijete daljnjom izolacijom otočne države.

Sahin je rekao da je bilo devet mutacija virusa.

Iako smatra da niti jedan od njih nije dovoljno važan da umanji zaštitu koju pruža BioNTech-ovo mRNA vakcina, koju je u ponedjeljak odobrila Europska unija, rekao je da će trebati oko 14 dana za proučavanje i prikupljanje podataka prije nego što ponudite konačni odgovor.

“Vakcina sadrži preko 1.270 aminokiselina, a samo ih je 9 promijenjeno. To znači da je 99% i dalje isto. ”

Njemački CureVac rekao je da nije očekivao da će varijanta utjecati na učinkovitost eksperimentalnog testiranja, koje se temelji na istoj glasničkoj RNA tehnologiji koju koristi Pfizer-BioNTech.

Prošlog sedmice je započela klinička ispitivanja kandidata za vakcinu i neprestano ispituje varijante za koje tvrtka kaže da su česte dok se virusi šire.

U slučaju da varijanta predstavlja neočekivani izazov za proizvođače vakcina, prednost mRNA je u tome što znanstvenici mogu brzo precrtati genetski materijal čipa kako bi odgovarao mutiranom proteinu, dok izmjena tradicionalnih cjepiva zahtijevala bi dodatne korake.

“U osnovi, ljepota mRNA tehnologije je u tome što možemo izravno početi stvarati cjepivo koje u potpunosti oponaša ovu novu mutaciju”, rekao je Sahin.

“Tehnički bismo mogli dati novu vakcinu u roku od šest sedmica. Naravno, ovo nije samo tehnički problem”.

Glavni britanski znanstveni savjetnik Patrick Vallance rekao je da su se cjepiva u subotu pokazala dovoljnima za generiranje imunološkog odgovora na varijantu koronavirusa.
Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je u utorak da će sazvati sastanak članova radi razgovora o strategijama za borbu protiv mutacije.