Propala opasna nacionalistička ideja: Predstavnički dom odbio HDZ-ov prijelog o upisu etničke pripadnosti u ličnu kartu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatio hitno razmatranje i usvajanje prijedloga zakona HDZ-ovog zastupnika Nikole Lovrinovića koji nalaže da se u lične karte unese pripadnost konstitutivnom narodu.

Za ovaj postupak nije postojala entitetska većina.

“Ovim zakonom reguliše se upis podataka o pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH, a bez diskriminacije se odnosi i na muškarce i na žene”, navodi se između ostalog u ovom zakonskom prijedlogu.

Zakon koji je predložio Lovrinović predloži bi se svaki punoljetni građanin BiH, a za maloljetnike roditelji, on se nadležnom uredu za civilno stanje izjasnio da li se izjašnjava kao pripadnik jednog od konstitutivnih naroda – srpskog, hrvatskog ili bošnjačkog.

Ovi podaci bi se upisivali u matičnu knjigu rođenih, u matičnu knjigu državljana Bosne i Hercegovine ili na ličnu kartu, odnosno na svaki dokument na zahtjev pojedinca.

“Primjetno je da se institut pripadnosti naroda ili pripadnosti nacionalnoj manjini zloupotrebljava i vrlo često stvara probleme. Ovim zakonom bi to pitanje bilo regulisano i otklonila bi se mogućnost zloupotrebe”, naveo je Lovrinović, pojašnjavajući razloge donošenja ovog zakona.

Kazao je da za provedbu ovog zakona nisu potrebna posebna sredstva, da zakon ima ustavnu osnovu i da je po načelima zakon utemeljen jer je „osnovna odredba Ustava BiH konstitutivnost i ravnopravnost konstitutivnih naroda, koja se najkonkretnije ogleda u primjeni Izbornog zakona BiH”, te u primjeni ustavnih odredbi koje se odnose na zastupanje pripadnika konstitutivnih naroda i drugih osoba zaposlenih u organima države, poduzećima i javnim ustanovama na svim razinama vlasti.

Tokom rasprave na sjednici Lovrinović je došao u sukob s Damirom Arnautom, zastupnikom Naše stranke, kao i s Predragom Kojovićem.

“Lovrinović želi da se o ovom priča šest, pet, četiri mjeseca pred izbore, da se ne priča da je HDZ oborio evropske zakone, danas je oborio Deklaraciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu. Hajmo glasati za hitnu proceduru i odmah danas oboriti ovakav zakon. Da ne pričamo u augustu o tome već o važnijim stvarima”, rekao je Arnaut.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a, također je zatražio riječ.

“Ono što su bile trake koje su se nosile na ramenu, kojim su se označavali ljudi koji pripadaju određenoj etničkoj grupi, danas se to radi na tehnološki moderniji način, ali suštinski isti”, zaključio je Magazinović.