Prva ekipa spasilaca iz Federacije BiH krenula za Tursku, pomoći će u traženju preživjelih

Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – jedinica za urbano traganje i spašavanje – USAR tim, sa medicinarima, potražnim psima i potrebnom opremom uputili su se u Tursku kako bi pomogli stanovništvu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju. Dio ove jedinice, njih 25, sa medicinarima, dva potražna psa sa vodičima, vozilima i potrebnom opremom polazi večeras kopnenim putem.

Sabahudin Spahović, USAR tim FUCZ kazao je da na spisku imaju 42 čovjeka koja su certificirana za rad u ovako teškim situacijama.

“Imamo konvoj ljudi. Jedna tura trebala je već otići, ali zbog otkazivanja letova iz Sarajeva za Istanbul prvi interventni tim nije mogao otići. Dio tima ide večeras kopnenim putem, drugi dio ujutro avionom”, kazao je Spahović.

Večeras za Istanbul idu i dva potražna psa, a ujutro još dva. Timovi su osposobljeni da vrše pretrage pod ruševinama i nestabilnim područjima. Tu je i medicinsko osoblje koje je također osposobljeno da radi u ovakvim uvjetima.

Sandra Musić, medicinar deminer FUCZ-a, kazala je kako je velika odgovornost, ali i čast krenuti na ovakav zadatak.

“Dat ćemo sve od sebe. Svi smo pod jednom dozom malog pozitivnog straha koji svaki spasilac mora imati, ali mi smo za to obučeni i spremni. Nadam se da ćemo dostojanstveno odgovoriti ovakvom zadatku”, kazala je Musić.

Velibor Lukin, vođa jedinice za spašvanje na vodi, prkeinuo je akciju potrage za turskim državljanima koji su se utopili u rijeci Savi, kako bi otišao za Tursku i pomogao u potrazi za nestalima pod ruševinama nakon potresa.

“Ne osjećamo neki strah, više adrenalin. Razmišljam kako idemo pomoći. Drži nas to da što bolje pomognemo ljudima i da naši momci dođu živi i zdravi svojim kućama”, rekao je Lukin.

Pripadnike FUCZ-a ispratio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.