Lideri Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Naroda i pravde i Naše stranke dogovorili su se danas u Sarajevu da učestvuju na prijevremenim izborima u Travniku, gdje će prvi put, izvan Sarajeva, izaći na megdan SDA.

Tročlana koalicija pod nazivom “Naša travnička priča” kandidirat će se za gradonačelnika Travnika Hariusa Kanižu, travničkog odvjetnika.

Kao što je poznato, na redovnim lokalnim izborima uvjerljivu pobjedu u Travniku odnio je ljekar Haris Peco, koji je, nažalost, preminuo upravo na dan izbora. SDA još nije istaknula svog kandidata za načelnika Travnika, kao ni to hoće li, također, formirati ad hoc koaliciju za travničke izbore.

Ranije je HDZ BiH saopćio da će bojkotirati izbore u Travniku, jer smatra da su prijevremeni izbori bili nepotrebni i da je CIK trebao, nakon smrti Pece, po automatizmu proglasiti pobjedu drugoplasiranog kandidata, koji je iz reda HDZ-a.

Ovo će biti prvi veći okršaj koalicije “trojke” i SDA izvan kantona Sarajevo, gdje je “trojka” pobijedila SDA.

U Mostaru je sarajevska “četvorka” nastupala kao “dvojka” (SDP i NS) i, kao što je poznato, osvojila je više nego duplo manje glasova od SDA.

Prvi pravi okršaj u najjačem sastavu dva suprotstavljena tabora dogodit će se u Travniku, što bi ujedno mogao biti prvi pokazatelj stvarne snage “trojke” izvan Sarajeva, ali i pokazatelj trenutne snage SDA koja je tokom posljednjih nekoliko mjeseci prolazila kroz turbulentno razdoblje.