U Briselu održan sastanak o usaglašavanju NATO paketa podrške za Bosnu i Hercegovinu

Danas, 21. juna 2022. godine, u sjedištu NATO-a u Bruxellesu održan je sastanak Političko-sigurnosnog odbora NATO-a i izaslanstva Bosne i Hercegovine. Na sastanku je bilo riječi o jačanju saradnje između Bosne i Hercegovine i NATO-a, posebno u oblastima politike, sigurnosti i obrane.

Procedura za pripremu paketa pomoći BiH pokrenuta je nakon objave nedavnih izjava glavnog tajnika NATO-a da su Zapadni Balkan i BiH u središnjoj tačci NATO-a kao dio ove regije, te pokušaja jačanja saradnje BiH i NATO-a.

Ovaj paket pomoći uključuje pomoć u političkom kontekstu, kroz intenziviranje različitih sredstava saradnje, sigurnost – kroz izgradnju kapaciteta za cyber obranu i pomoć i obranu civila u slučaju prirodnih katastrofa – podršku razvoju obrambenih kapaciteta OS BiH, kako bi se postigla veća učinkovitost i otpornost.

Na današnjem sastanku svi članovi Političko-sigurnosnog odbora NATO-a dali su punu podršku paketu. Plan provedbe bit će pripremljen nakon što navedeni paket bude službeno prihvaćen sljedećih dana. To je još jedan pokazatelj da je NATO u BiH i da je BiH i dalje važan i pouzdan partner NATO-a.

U delegaciji BiH bili su pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za međunarodnu saradnju Samir Rizvo, šef Kancelarije za NATO i Partnerstvo za mir u Ministarstvu spoljnih poslova BiH Momir Brajić, ambasador BiH pri NATO-u Nj.E. Mitar Kujundžić, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i EU brigadir Edin Fako i zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO, ujedno vojni ataše BiH u Kraljevini Belgiji brigadir Darijo Pajić.