Radman: Vlada Hrvatske ima konkretne rezultate u BiH

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je u srijedu da su najviši hrvatski dužnosnici proteklih godina uložili maksimalne napore kako bi zaštitili položaj Hrvata u BiH, posebice do potrebe izmjene izbornog zakona, te da su doveli do do konkretnih rezultata.

“Vlada u svim međunarodnim kontaktima ukazivala je na nužnost izmjene Izbornog zakona u BiH koja će osigurati punu jednakopravnost svih konstitutivnih naroda bez mogućnosti preglasavanja. Ta su nastojanja dovela i do konkretnih rezultata tijekom ove godine”, istaknuo je Grlić Radman u Saboru podnoseći izvješća za 2020. i 2021. godinu o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, prenosi Hina.

Europsko vijeće je u junu prvi put jasno izrazilo spremnost da Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata. Osim toga, Bosna i Hercegovina je uključena u Strateški kompas Europske unije, koji naglašava ravnopravnost konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, “a nedavno smo svjedočili i odluci visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjeni Ustava i Izbornog zakona”, naveo je ministar .

Osim podrške u ostvarivanju političkih prava, Vlada je dala konkretnu potporu i u mnogim drugim područjima važnim za kvalitetu života i opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini, primjerice institucijama obrazovanja, zdravstva, kulture te Katoličkoj Crkvi u BiH, dodao je ministar.

Arsen Bauk zamjerio je što se u izvješću ne spominju aktivnosti predsjednika RH Zorana Milanovića kao jednog od sukreatora vanjske politike.

“Ne spominje se čak ni na način da šteti, vrijeđa i da je kontraproduktivan”, ustvrdio je Bauk i predložio da sljedeće izvješće glasi “ne bi sjala ovako lijepo ova Deklaracija, mi bi svjetlo zvali mrakom da nam nije Andreja”.

Grlić Radman je ponovio da je Milanović štetočina, da je takav bio i kao premijer te da je poznato i njegovo antihrvatsko djelovanje prema BiH, kada je loše i pogrdno govorio o tamošnjim Hrvatima.

Ne mogu govoriti o njegovim aktivnostima kada aktivnosti nije bilo, poručio je ministar vanjskih poslova.

Dalija Orešković (Cantar) ocijenila je da vladi nije stalo do hrvatskog naroda nego do vlasti pod svaku cijenu te da to pokazuju i izvješća u kojima se navode transferi iz proračuna za pomoć Hrvatima u BiH.

“Riječ je zapravo o mehanizmu kupovine glasova”, ustvrdila je Orešković na što su HDZ-ovi zastupnici ocijenili da neutemeljeno vrijeđa i omalovažava cijeli hrvatski narod u BiH.