Član Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH i funkcioner SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je da ta stranka ne ruši BiH, već da to radi “sarajevski politički krug i predsjedavajući Predsjedništva BiH”. Također je izjavio da ne blokiraju rad institucija, ali je izrazio da “ova situacija može skupo koštati BiH”.

“Svaki posmatrač će zaključiti da sarajevski politički krug ruši BiH. Ako predsjedavajući Predsjedništva kojem su puna usta države BiH, ruši Ustav BiH, onda je poitpuno jasno ko ruši BiH. Tačno je da je u posljednje vrijeme niz političkih partija iz RS digao glas i rekao ‘ovako više ne može’. Ne radi se o blokadi institucija BiH već upozorenju da se ne može više nastaviti ovako kako se do sada radilo”, rekao je Radmanović u Danu uživo.

“Ovo može skupo koštati BiH”

Kazao je kako “Predsjedništvo BiH, kao najznačajniji organ radi, ali da predsjedavajući Predsjedništva ne dozvoljava da radi kako treba”.

“Tvrdim da nisam prekršio nijedan poslovnik Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Stavljate me u grupu onih koji kao blokiraju rad. Ne možemo uvijek svi misliti i na isti način postavljati stvar i to je ogromna razlika u odnosu na ono što radi predsjedavajući Predsjedništva. Tačno je da ovo izgleda teško za BiH i može je skupo koštati”, upozorio je.

Rekao je da se neko “mora ustati protiv toga je direktor OSA-e, koji je u neprevaziđenim problemima čitavog mandata koji svaki dan izlaze u javnost, sjedi i radi protiv RS”.

“Imamo dokaze za to. Tačno znamo koje aktivnosti se vode direktno protiv RS. Nije samo OSA, ima još jedan dio institucija na nivou BiH”, kazao je.

Na pitanje kako OSA radi protiv RS-a, rekao je: “Jednostavno radi. Analizirajte posljednje što ste čuli u snimljenom razgovoru i sve će vam biti jasno”.

“Visoki predstavnik ostavio probleme”

Naglasio je potrebu “ukidanja” zakona koji štiti negiranje genocida i veličanje ratnih zločina koje je nametnuo tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko.

“Visoki predstavnika je otišao i ostavio probleme čitavoj BiH i njegovom nasljedniku. Moramo doći u situaciju da promijenimo ono što je nametnuo Valentin Inzko”, istakao je.

Govoreći o izbornom zakonu, rekao je kako vjeruju da su potrebne promjene, ali “SDA napravila problem kada je izabrala sadašnju Centralnu izbornu komisiju”.

“SDA mora shvatiti da ovako kako rade ne vodi BiH naprijed nego u raspad. (…) Sarajevo pokazuje da je BiH nemoguća, ne Banjaluka i SNSD”, rekao je Radmanović.