Ramiz Salkić: Bošnjaci koji insistiraju na priznanju i osudi genocida za Dodika su islamski fanatici!

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić oglasio se povodom obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika tokom jučerašnje proslave Vidovdana-krsne slave Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Dodik je jučer u Sasama rekao da želi mir, ističući da Bošnjaci slobodno žive u Republici Srpskoj, te da je njegov cilj da ti ljudi poprave svoja domaćinstva i budu ravnopravni članovi društva.

– Garantujem da ih niko neće dirati. Želimo da im pomognemo da budu ravnopravni članovi našeg društva i nemamo nikakvu namjeru protiv njih. Mi smo protiv onih koji nam donose islamski fundamentalizam i pokušavaju da ugroze miran život za sve. Pozivam sve Bošnjake da se okupimo u našoj borbi za trajni mir na ovim prostorima – dodao je Dodik.

Na ovaj Dodikov istup reagirao je Salkić.

– Dodik poput presuđenog ratnog zločinca Mladića garantuje Bošnjacima da ih niko neće dirati, a zapravo negiranjem genocida, nagrađivanjem i veličanjem presuđenih ratnih zločinaca vlast u ovom entitetu provodi završnu fazu genocida nad Bošnjacima.

Dodik poziva Bošnjake da se okupe oko njegove verzije trajnog mira koja podrazumijeva da nije bilo genocida nad Bošnjacima, da su zločinci Karadžić i Mladić heroji koji su stvorili RS, da nema bosanskog jezika, da samo 1,3 posto Bošnjaka može raditi u entitetskim organima… Dodik svakodnevno ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini svojom politikom i lošim namjerama prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima.

Dodikov trajni mir podrazumijeva trajno negiranje genocida i veličanje presuđenih ratnih zločinaca. Bošnjaci su se vratili nakon progona i genocida da žive u miru na svojim ognjištima. Od povratka do danas nisu poduzeli nijednu osvetničku akciju protiv mnogobrojnih ratnih zločinaca koji su, nažalost, na slobodi.

Pokušaj da se Bošnjacima podvali priča o nekom islamskom fundamentalizmu nema nikakvo utemeljenje i ima za cilj da prikrije činjenicu da upravo Dodik i oni koji njega slijede provode završnu fazu genocida nad Bošnjacima. Bošnjaci koji insistiraju na istini, pravdi, priznanju i osudi genocida za Dodika su islamski fanatici. Pitam se šta je sa ostatkom civiliziranog svijeta koji također osuđuje genocid? – pita se Salkić.