Ramiz Salkić: Mi očekujemo da visoki predstavnik radi onako kako bi volio da izgleda njihova zemlja

Ako Ustavni sud odluči da je sve u redu, sigurno je da će gradska vlast raditi na tim rezultatima

“Dio stanovništva izašao na izbore iz različitih uvjerenja, neki možda su bili i prisiljeni ili iz drugih razloga”, kazao je za N1 danas Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, o ponovljenim izborima u Srebrenici.

Kako će raditi vlada u Srebrenici?

“Ukoliko Ustavni sud odluči da je sve uredu, sigurno je da će opštinska vlast funkcionisati na ovim rezulatima.

Odluke donose ljudi i stranke i oni dobivaju potporu za svoje odluke. Ako upravno tijelo nema bošnjačke predstavnike, Bošnjaci će sigurno biti uskraćeni za mnoga prava. Nadam se da su razmotrili odluku i sve njene aspekte “, rekao je Salkić.

Dodao je da je međunarodna zajednica odmah reagirala na slučaj Mostara, ali nije reagirala na događaje u RS-u.

“U slučaju Mostara su reagovali promptno, a posljednjih 10-15 godina ne reaguju ni na što se dešava u RS. Međunarodnu zajednicu ne zanimaju Bošnjaci u entitetu RS. Bošnjaci koji tamo žive više nemaju nikakva očekivanja od međunarodne zajednice. Mi njih podsjećamo na njihove obaveze, OHR je dužan da reaguje i da zaštiti provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i provođenje Aneksa 7. Zabranjen je svaki oblik diskriminacije, a mi ovdje imamo diskriminaciju”.

“Ono što je ključni problem u procesu povratka jeste da se posmatra kao humanitarno pitanje, a ne statusno. Dakle, ne moraju to biti siromašni ljudi, ali nemaju prava”, dodaje Salkić.

Rekao je da prema Ustavu međunarodna zajednica ima obvezu odgovoriti.

“Mi imamo Ustav koji njih obavezuje da izvrši upošljavanje u institucijama, zbog popisa iz 1991. godine. Tim članom se obavezuju da svi članovi Zakona budu usklađeni sa tim članom. Mislite da to rade? Niko ih ne pritišće, OHR ne reagira bez obzira što ima mehanizme. Imaju mehanizme, ali nama ne želi niko da pomogne”.

“Nema tu hrabrost, nema principijelnost. Ima odgovornost ali nema odlučnost”.

“Mi očekujemo da visoki predstavnik radi ono što bi volio svojoj zemlji. Onako kako bi volio da izgleda njihova zemlja, da bude BiH. Žrtve genocida i sve druge žrtve zaslužuju pravdu”, poručio je Salkić.