Rasim Belko: Dodik RS vodi u stečaj a srpski narod u BiH u siromaštvo i robovlasništvo

Sluđeno ponašanje Milorada Dodika ovih dana ima mnogo dublju pozadinu od one političke koju javno iskazuje i zbog koje moli za svesrpsko jedinstvo. Hazardersko politikovanje Milorada Dodika uskoro bi moglo doći na naplatu, a naplata će biti teška i bolna.

Naročito, ako se po pravu i zakonima Ustavni sud BiH uskoro očituje o apelaciji sedam delegata iz Vijeća naroda RS o Zakonu o šumama ovog entiteta. Naime, apelanti su istakli da je ovaj zakon suprotan Ustavu BiH, a stručnjaci smatraju da po recepturi odluke o poljoprivrednom zemljištu očekivati je istu odluku i o Zakonu o šumama.

Pojašnjenja radi, pozitivna odluka po apelaciji značila bi da je Bosna i Hercegovina titular šume i šumskog zemljišta, što u konačnici vraća njen suverenitet i teritorijalni integritet. Dodikova panika zbog ovog zakona nastaje i iz činjenice da su dvije strane sutkinje u Ustavnom sudu BiH dugogodišnje sutkinje Evropskog suda za ljudska prava.

Riječ je o Njemici Angeliki Helene Anna Nussberger i švicarskoj sutkinji Helen Keller.

Dakle, iskustvo Evropskog suda na taj način je stiglo i u Ustavni sud i budu li sutkinje postupale po pravnoj nauci koju su primjenjivale u ESLJP onda je jasno da će apelacija na Zakon o šumama RS biti uspješna, a odluka u korist države BiH, kao jedinog mogućeg titulara šuma i šumskog zemljišta.
I tu se kriju strahovi laktaškog Baje. Jer na šumama koje su trenutno u poddržavnom aranžmanu RS gradio je carstvo u kulama od karata. Teretio je te šume obveznicama koje je stotinama miliona plaćala Republika Srbija. Ostane li bez pokrića ostat će i bez onog u što se ovih dana životom kune. Milorad Dodik vodi Republiku Srpsku u stečaj, a srpski narod u Bosni i Hercegovini u siromaštvo i robovlasništvo.

Jer, kada obveznice dođu na naplatu, a šume i tlo pod njima budu državne, kompanije od javnog vlasništva u RS, one koje nešto vrijede, bit će zalog Dodikovog hazarderstva. Republika Srbija u tom će slučaju “preuzeti” Željeznice i Elektroprivredu RS. Dakle, građani ovog entiteta izgubit će javnu kompaniju, ona će postati tuđinska, Srbijanska.

Kako i čime će se u tom slučaju puniti budžet manjeg entiteta je pitanje za milion dolara. Pitanje za milijardu je kako će u tom slučaju Dodik pokrivati dugove Londonskoj berzi. A tamo je dug 700 miliona KM.

Na potezu je svakako Ustavni sud BiH i pred njim je zadaća da obavlja posao po pravu i zakonima države koja ga plaća. A kada se konačno desi Odluka, koja po svim pravima i pravilima mora ići u korist države BiH, bosanski Srbi shvatit će da su hranili aždahu koja im se godinama obmotavala oko vrata. Ostao je još samo posljednji stisak.