Rasizam ili ne?Konaković: “Dobro je smo izabrali GENETSKI preodređenog Ademovića”

Elmedin Konaković je uoči današnjeg nastavka sjednice Gradskog vijeća Sarajeva kazao da je današnja sjednica ispit za koaliciju NS, SDP i NiP, ali i za sve. Govoreći o kandidatu za predsjedavajućeg GV, kazao je da je dobro što je odabran genetski predodređeni Ademović.

Prekjučer je održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća na kojoj se glasalo između Jasmina Ademovića i Srđana Srdića za novog predsjedavajućeg. Na tom glasanju se pokazalo da Četvorka možda i nema jaku većinu, a izbor Srđana Srdića bi značio da Bogić Bogićević ne može biti gradonačelnik jer ove dvije pozicije ne mogu uzeti dva čovjeka iste nacionalnosti.

“Ovo jeste ispit za sve nas koji smo stali na crtu sistemu! Ispit za koaliciju, NS, SDP i NiP. Ispit i za PZP. Ispit da pokažemo imamo li snage da odolimo svim napadima ranjene zvijeri koja gubi ono zbog čega živi, gubi vlast. Na sve je spremna da je zadrži i do sada je pomela sa scene sve koji se suprotstave. Prijeti, potkupljuje, prepada, nudi, vrijeđa, medi, spinuje… Ne bira oružje. Sve u isto vrijeme i u istom naletu. Ta se bitka ne može dobiti u svilenim rukavicama i salonskim cipelama. I ne može u kratkom roku. Istrajnost u ovoj borbi je najvažniji faktor. Kao u bokserkom ringu, primaš udarce i još jače vraćaš. U tome istrajavaš”, rekao je Konaković.

Nakon sjednice su uslijedile reakcije obje strane. “Krnja četvorka” aludira na to da im SDA podmeće noge prilikom izbora u Gradskom vijeću Sarajeva tako što potkupljuje vijećnike, ali i da su namjerno birali Srdića za predsjedavajućeg, jer bi to onemogućilo da Bogićević bude izabran. Dok SDA tvrdi da oni nemaju ništa sa slabošću unutar koalicije SDP, NS, NiP i NES te da ih je do raspada doveo pokušaj izglasavanja Jasmina Ademovića i nepotizam NiP-a.

“Kemal Ademovic je jedan od najmoralnijih i najčasnijih ljudi koje sam upoznao. Kad je Jasmin stigao kao prijedlog općinske organizacije za listu, Kemal je došao lično meni i rekao da on na listu neće. Trebao je biti nosilac, rekao je da neće ako ide Jasmin, nije red da idu obojica. Zbog Jasminove kandidature odbio je sve druge funkcije u Vladi, ustanovama, institucijama. Nijednu marku ne zaradi u javnom sektoru. Znate li za jedan sličan primjer u BiH? Da je visoki funkcioner neke stranke rekao ‘Ako ide moje dijete, brat, sestra, supruga ili otac na neku funkciju ili listu, ja se povlačim?’ Tog čovjeka optužujete za nepotizam?”, odgovorio je danas Konaković na ranije komentare o Jasminovoj kandidaturi za predsjedavajućeg.
Na kraju tvrdi da trenutno postoji viši cilj od izbora na neke funkcije zbog čega su ih često i prepuštali, a taj viši cilj je izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika, izvršavanje revizije rada gradske uprave u protekle četiri godine, sprečavanje “kompromitovanog Srdića” da bude izabran na mjesto predsjedavajućeg, jer bi to omogućilo novi mandat Skaki.

“Trenutno nam je viši cilj da kroz taj proces prođe neko hrabar, neko ko može izdržati ovakav nasrtaj korumpirane hobotnice. I zato je dobro da smo odabrali genetski predodređenog Ademovića. Za još jednu važnu bitku”, zaključio je Konaković.