Rasprava u britanskom parlamentu: Poziv na proširenje sankcija Dodiku i drugima

U BiH se odvijaju neki ciljevi koji nisu ostvareni 90-ih godina prošlog stoljeća, koja se sada nalazi u začaranom krugu. Dok su za ovu situaciju odgovorni politički lideri, koji situaciju koriste za postizanje vlastitih ciljeva, dok Mađarska daje podršku “korumpiranom lideru Miloradu Dodiku koji zloupotrebljava moć u RS”. Ovo su neki od zaključaka rasprave koja je održana u Komitetu za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva.

Baronesa Arminka Helić je upozorila da “određeni ciljevi koji nisu ostvareni 1990-ih sada zauzimaju svoj prostor” te da se na isti način “nastoji ostvariti nezavisnost od BiH, odnosno dodatni konfederalni sporazum sa Srbijom”. Istakla je kako smatra da su “domaći političari pokretači krize u Bih”.

“Dodik želi djelovati bez ikakvih posljedica po autokratsku vladavinu”

Majda Ruge, viša saradnica Europskog vijeća za vanjske odnose u Berlinu, rekla je da “nestabilnost u BiH dolazi od političkih lidera, a ne građana, koji imaju svoj politički cilj”.

“Navest ću samo mišljenje iz 2019. godine kada su građani trebali reći šta je najveća prijetnja. Njih 32 posto kazalo je da je to organizovani kriminal, a tek 17 posto etnički sukobi. Politički lideri donose odluke da jačaju etničke podjele i donose te odluke prethodnih 15 godina. Cilj je da se BiH održi disfunkcionalnom i da to bude okruženje bez posljedica. Dodik želi djelovati unutar RS i BiH bez ikakvih posljedica po autokratsku vladavinu, a da ne govorim o blokada institucija”, kazala je Ruge.

Smatra da je problem takav kakav jest jer Ustav ne daje poticaj za suradnju i mir, već zadovoljava potrebe skupina.

“Provodi se politički cilj da se grupe drže odvojeno”, dodala je.

Arnaut: BiH je u začaranom krugu, sankcije se trebaju proširiti

Damir Arnaut, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, istaknuo je da se BiH nalazi u začaranom krugu zbog korupcije koja koči razvoj. Naglasio je da sankcije treba proširiti.

“Koruptivni politički lideri zloupotrebljavaju etničke priče za svoja koruptivna djelovanja. Neki su bili malo direktniji u svom pristupu dok g. Dodik je najodgovorniji za ovu situaciju. Doveo je do novog nivoa da je došlo do nestabilnosti zemlje. On je zaustavio djelovanje u parlamentu i to se nastavlja čekajući se novi izbori u oktobru. Mnogi su to uvidjeli kao problem i sada molim da se posvete nama. Pogledajte sankcije SAD. One se trebaju sada odnositi i na druge aktere, ali i da veći broj zemalja nametne sankcije. To bi trebale učini Velika Britanija i EU. Ali Dejtonski sporazum je zaista pomalo omogućio ovakav sistem da država bude nefunkcionalna i na kraju da se obeshrabre građani da se ne govori o politikama vladavine prava i ekonomiji. Da bi se obi procesi zaustavili potrebno je iskoristiti prilike koje imamo od Evropskog suda čime se neće jačati etnoteritorijalni principi”, naveo ja Arnaut.

Govoreći o intervenciji “stranih elemenata”, baronesa Helić je rekla da je BiH pod pritiskom iz regije, a interveniraju i susjedne zemlje.

“U proteklih 10 godina BiH je postala interesantna tema za zemlje poput Kine, a naročito Rusije. Godine 2014. ministar Lavrov je bio u posjeti regionu, Srbiji ponajviše, sedam puta. I predsjednik Putin i premijer su imali još tri posjete Srbiji, a BiH je postala tema od interesa jer se lako može držati u ovoj zoni sumraka i nestabilnosti. Ali, sve to može i dalje da se pogorša, može se lako igrati s ovom zemljom. Dvije zemlje koje su u regionu, naročito Srbija, pokazale interese za BiH, je dovelo do interesantnih nivoa (ne)sigurnosti u Banjaluci i manjem entitetu RS jer oni podržavaju secesiju kao političko sredstvo. Kada govorimo o širem regionu, imamo Rusiju koja daje sredstva da prijeti BiH, koja ometa proces euroatlantskih integracija, a ambasadori kažu da Rusija smatra BiH bližom NATO i to može biti prijetnja. Ono što je iznenađenje, to je sad Mađarska koja je postala partner u ovoj destabilizaciji BiH jer podržavaju secesioniste isto kao Slovenija i neki dijelovi Hrvatske”, kazala je Helić.

Podsjetila je kako je od 2006. godine BiH “dijete postkonfliktnog razvoja” i da sada imamo nestabilno okruženje.

“Mađarska, Hrvatska i Rusija mogu blokirati pozitivne procese”

Roge je dodala da Mađarska, Hrvatska i Rusija koriste svoje ovlasti u EU, odnosno Vijeću sigurnosti i mogu ih iskoristiti za ometanje određenih procesa u BiH. Upozorila je da bi to mogle učiniti ako bi se odlučili za nametanje sankcija koje su već dva puta nametnute Dodiku.

“Mađarska je zaista pokazala da želi biti partner sličnim liderima na Zapadnom Balkanu. Prvo je to bio azil bivšem premijeru Sjeverne Makedonije Gruevskom koji je htio izbjeći suđenje. Ista solidarnost pružena je Miloradu Dodiku. To je korumpirani lider koji zloupotrebljava moć u RS. Orban kada je bio u posjeti, nakon što je NSRS usvojila zaključke o oprenosu nadležnosti i napravila protustavne korake, on je podržao Dodika otvoreno i obećao ekonomska ulaganja. I javno je rekao da će Mađarska blokirati bilo kakav napor sankcioniranja Dodika na nivou EU. U BiH komesar Varhelyi je razvodnio tu priču EU, on je prema medijskom izvještavanju imao sličnu ulogu prilikom posjete BiH, a Dodik je koristio Orbana”, kazala je Roge.

Istakla je kako “Hrvatska nije objektivni posmatrač niti nepristrani posrednik, kako se vrlo često voli predstavljati”.

Pojačavanje snaga NATO-a i EUFOR-a
Roge je dodala kako treba pojačati prisustvo NATO i EUFOR snaga u BiH, ali dobro utvrditi šta trebaju da rade i kako.

“Moramo imati različite scenarije. Jedan od njih je scenario gdje Dodik možda odluči da policijske agencije BiH više nisu dobrodošle na teritorij RS. On potkopava mehanizme izvršenja institucija BiH. Ono što je nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdow radio, imao je na raspolaganju 32.000 vojnika i to je bio period najbolje saradnje. Ali moramo znati tačno šta trebaju raditi”, rekla je Roge.

Arnaut je potvrdio kako je potrebno pojačati NATO snage u BiH navodeći da bi jedna od lokacija za to trebalo biti Brčko distrikt zbog položaja.

“Nema nikakvih smetnji za povećanje NATO snage jer je sjedište NATO-a u Sarajevu u skladu s odlukama Vijeća sigurnosti, ali zapadne zemlje moraju biti jedinstvene. Mandat EUFOR-a je produžen na 20 mjeseci i Rusija nije bila sretna zbog tog produžetka. Ali nije to snaga koja može odvratiti nekoga od nečega. U slučaju ruskog veta na nastavak misije ALTHEA moramo biti spremni”, kazao je Aranut.

“Sankcije su djelotvorne”
Roge kaže kako oni ,koji su potencijalni predmet sankcija, ulažu napore da mobilišu saradnike poput Hrvatske i Mađarske kako bi se blokirale.

“Da nisu bile djelotvorne, Dodik ne bi ulagao taj politički kapital da pozove svoje saveznike da to blokiraju u Briselu i ne bi lobirao u Washingtonu kao što to radi prethodnih godina. Sankcije, ako su dobro koordinisane, oslabit će političke aktere koji ugrožavaju državu, hrane nasilje i podjele. UK i saveznici moraju bliže pratiti ne samo sankcije, o čemu se razmišlja, već da se pažljivo prati kako ove političke stranke kontrolišu državna preduzeća i zapošljavanje. Strateške sankcije moraju biti usmjerene na političare, ali i na strateška državna preduzeća i kćerke preduzeća jer na taj način neće imati sredstva. Izuzetno je važno razmisliti baviti se obrazovanjem i medijima jer političari svoje poruke upravo guraju kroz ove sektore. Dvadeset i pet godina nakon Dejtona, veliki broj generacije je prošao kroz ovaj obrazovni sistem. Djeca vide entitet RS kao strani teritorij. Imam prijatelje u Banjaluci djeca kažu ‘išli smo u inostranstvu’, a bili su u Tuzli. Na tome se mora raditi”, kazala je Roge.

“Sigurnosno pitanje”
Helić je upozorila kako ovo više “nije pitanje stabilnosti već sigurnosno pitanje” ovo nije problem stabilnosti ovo je sigurnosno pitanje.

“Ne smijemo zaboraviti ono što drže građane taoci korumpiranih lidera. Sve dok možete reći ‘štiti ću vas od nekoga inače će uraditi ono/ovo’, imate moć. Ako im se ukine ta opcija i nametnu sankcije, onda se mogu dovesti mladi nekorumpirani lideri”, kazala je Helić.

Aranut je na kraju upozorio kako bi se, eventualna nestabilnost u BiH i sukobi, mogli preliti na cijeli region, čemu smo svi bili svjedoci 1990-ih godina, te da je zbog toga potrebno djelovati.