Raspudić proziva Plenkovića zbog Izbornog zakona BiH: Hrvati su obespravljeni, Bošnjaci će sve popuniti bez njih

Zastupnik Nino Raspudić upozorio je u ponedjeljak da su jesenski izbori u Bosni i Hercegovini po starom izbornom zakonu veliki promašaj za hrvatsku vanjsku politiku, ističući da će “protuustavni zakon” izazvati dugoročne ekonomske i demografske posljedice za bh. Hrvate.

– Činjenica da će do raspisivanja izbora u BiH po starom izbornom zakonu, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim zbog kršenja načela konstitutivnosti i diskriminacije Hrvata, predstavlja golemi poraze hrvatske vanjske politike, rekao je Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru.

Prozvao je premijera Andreja Plekovia da godinama uvjerava Hrvate u BiH, iako su i dalje bili obespravljeni, da će u saradnji s partnerima u EU i SAD-u doći do izmjene izbornog zakona koji će jamčiti Dejtonska načela i Ustav BiH i presudi Ustavnog suda BiH da će sami moći birati svoje političke predstavnike.

– Izbori će prekosutra biti raspisani, stanje na terenu je vrlo loše, a mi za Hrvate ne tražimo ništa drugo što već nemaju ostala dva naroda. To sve skupa vodi da najesen Bošnjaci ne samo da izabiru dva člana Predsjedništva, nego da uspiju popuniti trećinu Doma naroda i uspiju ‘de facto’ popuniti sve razine vlasti iznad kantona, bez legitimnih predstavnika Hrvata, rekao je, prenosi N1.

Raspudić ističe da će to imati dugoročne ekonomske, demografske, strateške i sve druge posljedice.

Predsjednik Republikanske hrvatske stranke iz BiH Slaven Raguž izjavio je da će se, bez zakonskih izmjena, isto dogoditi i 2018. godine, a Hrvatima u BiH će biti grubo kršena ne samo politička, nego i ljudska i građanska prava.

Kazao je kako se na ovim izborima “član Predsjedništva BiH ponovno želi nametnuti Hrvatima” i staviti njihova politička prava na teren, a “kadrovska politika, okvir, mandati i uskostranački interesi prethode interesima hrvatskog naroda.”

– Da je to tako, govori činjenica da je politika hrvatskog naroda u BiH postala politika sestrinskih stranaka, odnosno dva HDZ-a koji su podredili cjelokupnu politiku dviju država svojim interesima. Došli smo do toga da je danas službenom Zagrebu puno bliži Bruxelles, nego bilo koje mjesto u BiH, ocijenio je Raguž.