RASPUDIĆEV PRIJEDLOG NIEJ PROŠAO: Hrvatski sabor odbacio prijedlog da se Komšić proglasi personom non grata!

Jučerašnju raspravu u Hrvatskom saboru obilježena je radikalnim zahtjevom, saborskog zastupnika Nine Raspudića, da se legalno izabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić proglasi persona non grata u Hrvatskoj i da Hrvatska blokira dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU za BiH sve dok se ne promijeni izborni zakon.

Govoreći o Deklaraciji i položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, Raspudić je rekao da je “ton same Deklaracije pogrešan”.

“Kao da se ispričavamo što razgovaramo o oduzimanju njihovog glasačkog prava i precjenjivanju Hrvata u Bosni i Hercegovini,” rekao je zastupnik Mosta, Nino Raspudić.

Treće, izjavio je da je u interesu Republike Hrvatske poštivati ​​ljudska prava i nacionalna prava u svom susjedstvu, te da je Hrvatska također sukreator i potpisnik i jamac Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je Raspudić, koji je očito pobrkao pojmove “potpisnik” i “jamac”.

“Dejton je drastično povrijeđen i izmijenjen izmjenama i dopunama izbornog zakona na štetu Hrvata. Ništa što su nametnuli visoki predstavnici nije prošlo parlamentarnu proceduru”, rekao je Raspudić.

Ovo pomalo kukavičko upozorenje pokazuje temeljni problem, a to je mlakost i nedostatak konkretne potpore vanjske politike i razgovora, ali i prijeko potrebni pritisak i pregovori s EU partnerima i Sjedinjenim Državama”, rekao je Raspudić dodajući kako ulazak BiH u EU neće ništa riješiti.

Stoga je Raspudić iznio dva široka rješenja za koja je rekao da će očito riješiti problem.
“Željka Komšića trebalo je već kada je drugi put izabran na izborima proglasiti osobom non grata u Hrvatskoj. Eto, ako se već prvi put mislilo da će većina Hrvata glasati za njega. Hrvatska bi trebala jasno dati do znanja ne samo da ne neće podržati europski put Bosne i Hercegovine. Ako Bugarska može blokirati Makedoniju, a većina zemalja to smatra neopravdanim, Hrvatska to može učiniti s Bosnom i Hercegovinom iz vrlo dobrih razloga”, rekao je Raspudić .

Raspudićev je zahtjev dobio mnogo publiciteta u medijima, ali većina medija ne spominje činjenicu da prijedlog nije dobio potporu većine zastupnika. Da stvar bude gora po njega, Raspudićev prijedlog uopšte nije ni ušao u razmatranje a kamoli da se o njemu raspravlja ili glasa.