Ratni komandant Armije RBiH Amir Reko proglašen personom non grata u Goraždu

Gradsko vijeće Goražda proglasilo je Amir Reku, ratnog komandanta 43. Drinske udarne brigade, personom non grata. Za Deklaraciju o proglašenju Amira Reke personom non grata glasalo je 15 vijećnika, četiri su bila suzdržana dok je šest njih bilo odsutno.

U deklaraciji se ističe da je Amir Reko proglašen personom non grata jer je govorio neistine te “bacanja ljage” u medijskim istupima na istinske branioce ovog prostora, a samim tim i nanošenja nesagledive štete braniocima.

“Amir Reko je medijskim istupima već duži period minimizirao časnu borbu Armije RBIH, njen komandni kadar, čestite i hrabre branioce, a koji su u najtežim trenucima agresije bili na prostoru Goraždanskog okruga. Pri tome je zanemario da je na ovom prostoru ubijeno preko 2.000 civila te više od 150 djece, da su na ovom prostoru ubijene cijele porodice, da su majke ostale bez nekoliko sinova, te da mnoge nemaju nasljednika, a pri tome je općina Goražde bila u potpunoj blokadi pod neselektivnim granatiranjima bez biranja cilja”, navodi se između ostalog u Deklaraciji.

Gradsko vijeće je također preporučilo i Skupštini BPK Goražde i općinskim vijećima Pale i Foča u FBIH da donesu identične deklaracije.

Prijedlog Deklaracije utvrdila je Komisija za pitanje boračko-invalidske zaštite i izbjeglih i raseljenih lica na zajedničkom sastanku sa predstavnicima Koorodinacije boračkih udruženja u Goraždu.

Amir Reko, poznatiji kao “Makedonac”, porijeklom je iz Foče i bivši je kapetan JNA, te oficir Armije RBiH i ratni komandant 43. Drinske brigade.

On je glavni akter dokumentarnog filma “Makedonac”, koji bilježi njegov dolazak u Goražde 1992. uz pomoć oficira JNA Dragana Šimića, ali i činjenici da, u vrijeme dok su Amirovu porodicu u selu Gudelj kod Foče ubili četnici, tadašnji komandant 43. Drinske brigade u Goraždu spašava više od 40 srpskih civila u selu Bučje u okolini Goražda.

Reko je i osnivač političkog pokreta Most 21, međutim njegovi istupi u medijima, a posljednji je razgovor sa Nebojšom Vukanovićem objavljen na njegovom YouTube kanalu u junu ove godine, izazvali su reakcije Koordinacije boračkih udruženja u Goraždu, što je u konačnici dovelo i do donošenja Deklaracije u kojoj ipak, nisu jasno precizirane izjave zbog kojih je Reko proglašen “nepoželjnom osobom” u Goraždu, prenosi Klix.