Razotkrivena tajna Vučićeva operacija: Šest kineskih aviona već je sletjelo u Beograd

Srbija je primila isporuku sofisticiranog kineskog protuzračnog sustava u tajnoj operaciji ovog vikenda, usred zabrinutosti Zapada da bi gomilanje oružja na Balkanu u vrijeme rata u Ukrajini moglo ugroziti krhki mir u regiji, piše AP.

Medijski i vojni stručnjaci priopćili su u nedjelju kako je šest transportnih zrakoplova kineskih zračnih snaga Y-20 sletjelo u beogradsku zračnu luku rano u subotu, navodno noseći raketne sustave zemlja-zrak HQ-22 za srpsku vojsku.

Kineski teretni avioni s vojnim oznakama fotografirani su na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, a ministarstvo obrane Srbije nije odmah odgovorilo na zahtjev AP-a za komentar.

Dostavu oružja preko teritorija najmanje dvije zemlje članice NATO-a, Turske i Bugarske, stručnjaci su vidjeli kao demonstraciju rastućeg globalnog dosega Kine.

Demonstracija sile

“Pojava zrakoplova Y-20 zabrinula je mnoge, a njihova prisustnost u Europi u bilo kojem broju baca novo svjetlo na razoj događaja”, piše portal The Warzone.

Srpski vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je da su “Kinezi izveli svoju demonstraciju sile”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je isporuku sustava srednjeg dometa koja je dogovorena još 2019. godine, rekavši u subotu da će predstaviti “najnoviji ponos” srpske vojske u utorak ili srijedu.

Ranije se požalio kako zemlje NATO-a, koje predstavljaju većinu susjeda Srbije, odbijaju dopustiti letove za dostavu sustava preko svojih teritorija usred napetosti zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Želi li Srbija u EU?

Iako je Srbija glasala za rezolucije Ujedinjenih naroda koje osuđuju krvave ruske napade u Ukrajini, odbio je pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv svojih saveznika u Moskvi ili izravno kritizirati očite zločine koje su tamo počinile ruske trupe.

Još 2020. su dužnosnici SAD-a upozorili Beograd na kupnju protuzračnih sustava HQ-22, čija je izvozna verzija poznata kao FK-3. Poručili su da, ako Srbija zaista želi pristupiti Europskoj uniji i drugim zapadnim savezima, mora svoju vojnu opremu uskladiti sa zapadnim standardima.

Kineski raketni sustav naširoko se uspoređuje s američkim Patriotom i ruskim raketnim sustavima zemlja-zrak S-300 iako ima manji domet od naprednijih S-300. Srbija naglašava da želi biti prvi operater kineskih projektila u Europi.

Potencijalno novi sukobi na Balkanu

Za zemlju koja formalno traži članstvo u EU, već je poprilično pojačala svoje oružane snage ruskim i kineskim oružjem, uključujući ratne zrakoplove, borbene tenkove i drugu opremu.

Godine 2020. isporučeni su im Chengdu Pterodactyl-1 dronovi, poznatiji u Kini kao Wing Loong. Borbene bespilotne letjelice mogu gađati ciljeve bombama i projektilima te se mogu koristiti i za izviđačke zadatke.

Na Zapadu postoji bojazan da bi naoružavanje Srbije od strane Rusije i Kine moglo potaknuti Vučića na novi rat, posebno protiv njene bivše pokrajine Kosovo koja je proglasila neovisnost 2008. Srbija, Rusija i Kina ne priznaju državnost Kosova, dok su Sjedinjene Države i većina zapadnih zemalja već to učinile, piše AP.