Počeci biciklizma u Sarajevu, odnosno Bosni i Hercegovini, vežu se za Mahmuta Žigu, budućeg predsjednika Općine Ilidža, koji je početkom XX stoljeća kao najmlađi trkač zajedno sa Karlom Volfom ispisao prve stranice historije ovog sporta na našim prostorima. Iako su na stazi bili veliki rivali, Žiga i Volf su bili veliki prijatelji. Volf je bio Austrijanac koji je u Sarajevu otvorio mehaničarsku radnju, u kojoj je upravo Žiga prije svake utrke obavljao detaljne preglede svoga bicikla. Jedna od najzanimljivijih trka se desila 1904. godine, kada je održano Prvenstvo BiH na Ilidži. U to vrijeme biciklizam je bio jedan od najpopularnijih svjetskih sportova, pa je shodno tome našao svoju popularnost i na našim prostorima. Tokom cijele utrke vozili su uporedo, jedan pored drugog, da bi u samom finišu utrke Volf pobijedio.

U to vrijeme u Sarajevu su postojala dva biciklistička društva, Koturaški klub je bio više pod njemačkom kontrolom, dok je El kamer sa svojih 200 članova važio za muslimansko društvo, a za njega je vozio i Žiga. Osim domaćih biciklista, u to vrijeme su na brojnim utrkama učestvovali i biciklisti iz Hrvatske, Beča i Budimpešte. Najznačajnija utrka je bila Banja Luka – Sarajevo, koja je uvijek okupljala najveći broj učesnika. Zbog svoje mladosti, Žiga nije imao pravo da se takmiči u zvaničnoj konkurenciji, ali se takmičarima priključio u Kiseljaku i odvezao do sarajevske Malte, gdje je bio cilj. Pobijedio je Meniga iz Beča. Sarajevski biciklisti su se tada pripremali na Ilidži, gdje je u to vrijeme bila jedna od najsavremenijih elipsastih pista.

O tome koliko je biciklizam bio popularan na našim prostorima najbolje svjedoči jedan podataka sa trke održane 30. juna 1904. godine. Tribine ilidžanske piste bile su ispunjene do posljednjeg mjesta, puno prije zvaničnog početka utrke, pa je zbog toga veliki broj gledatelja ostao izvan trkališta. Na programu je bilo osam utrka, a Žiga je bio prijavljen za četiri pod nazivom: “Prva Elkamera”, “Glavna trka”, “Prvenstvo Elkamera za BiH” i “Svadbena trka”. Uspio je odnijeti pobjedu u prve tri utrke. Žiga, koji je tada imao oko dvadeset godina, nakon ovih pobjeda postao je veoma popularan među djevojkama, pa se na kraju i oženio za jednu koja ga je na taj način zapratila, Ćamilu. Biciklizam je izrazitu popularnost u BiH imao sve do početka Prvog svjetsko rata, da bi propašću austrougarske monarhije počeo da stagnira. Ipak, utrke su se održavale i u kasnije periodu, ali znatno manje.