Reakcija OHR-a na prijetnje Schmidtu: Onakvo ponašanje nije bilo najsvjetliji trenutak ni za RS ni za BiH u cjelini

“OHR snažno podržava slobodu izražavanja, ali istovremeno žali zbog činjenice da su najviši zvaničnici Bosne i Hercegovine i Republike Srpske sebi dopustili da se zateknu u ovako degutantnoj situaciji”, kazali su u odgovoru iz Ureda visokog predstavnika u BiH za N1.

Na skupu “Sloboda” u organizaciji boračko udruženje BORS, održanom jučer u Banjoj Luci, upućene su prijetnje visokom predstavniku Christianu Schmidtu u prisustvu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

OHR je rekao da “pozicije autoriteta nose odgovornost da služe kao primjer za izgradnju političkog diskursa i odnosa među ljudima”.

“Spomenuto ponašanje nije bilo najsvjetliji trenutak, ni za RS ni za BiH u cjelini. Što se tiče pitanja da li su sami učesnici događaja prekršili ikakav zakon, o njemu treba da odluči policija i tužioci”, navedeno je za N1.

Podsjećamo, tijekom jučerašnjeg skupa u Banjoj Luci upućene su prijetnje smrću visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu u prisustvu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika

Skupina harmonikaša pjevala je: “O moj Schmidte, ne kači se s nama, ubiće te lole među nama”. Tokom skandalozne pjesme Dodik i entitetska predsjednica Željka Cvijanović su se smješili.