Roditelji zabrinuti: Šta je sa Bosanskim jezikom u KS!?

Iako ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota – Muminović tvrdi da Bosanski jezik po novom nastavnom planu i programu neće biti ukinut, u javnosti su još uvijek prisutne dileme.

Ponajviše jer ministrica nije pojasnila detalje koji su isplivali u javnost.

Naime, nova školska godina za osnovce u Kantonu Sarajevo, koja počinje 1. septembra, donosi izmjene nastavnog plana i programa u obrazovanju zbog kojih negoduje javnost, roditelji, a i razredni nastavnici.

Učenici će od nove školske godine nastavu pohađati po izmijenjenom nastavnom planu i programu “s ciljem lakšeg savladavanja gradiva i boljeg razumijevanja”, kažu oni koji su radili na reformama.

Podsjećamo, kako smo i pisali, promjene su najavljene u definiranju odgojno-obrazovnih područja za učenike od prvog do trećeg razreda osnovnih škola, a ono što je izazvalo najveću polemiku je poigravanje nadležnih sa predmetom ‘Bosanski jezik’.

Navodno će oblast ‘Istraživanje i stvaralaštvo’, uključivati Bosanski jezik i književnost/Hrvatski jezik i književnost/Srpski jezik i književnost, Engleski jezik, Društvo/Kultura religija i Vjeronauku.

Da je javnost s pravom uznemirena govore i informacije do kojih je došao portal Vijesti.ba od roditelja škola u KS.

Oni su naime upoznati s Uputstvom o realizaciji NPP u novoj školskoj godini te je zatraženo da daju komentare da bi se mogao zauzeti stav!

Kako doznajemo, podijeljena su mišljenja, pogotovo zbog činjenice da se želi, kako navode, “ukinuti “Bosanski jezik” a nametnuti “Maternji jezik kroz izražavanja i stvaralaštvo”. Time bi se, smatraju neki od njih, na grub način izgubila poveznica bosanskog identiteta sa jezikom koji se govorimo.