RS će štititi ako počnu hapšenja zbog ‘Inzkovog zakona’

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović iz rekla je da će RS biti dužna zaštititi se ako postoji rizik i počnu hapšenja zbog “Inzkovog zakona”.

Na pitanje je li odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o “zabrani negiranja genocida” samo dio strategije pritiska Zapada, ne samo na Srpsku nego i na Srbiju i srpski faktor u cjelini, Cvijanovićeva je rekla da smatra da jeste tako.

Cvijanović je istaknula kako je nedopustivo da neko nameće odluke i zakone, a da stranac umjesto parlamenta i lokalnih institucija donosi zakone.

“Drugo, smatram da se pod ogromnom prijetnjom našla sloboda govora. Vi zabranjujete, ne samo političarima, nego i mislećim ljudima, univerzitetskoj zajednici, naučnicima, istraživačima da bilo šta govore na tu temu zato što će protiv njih biti pokrenut krivični postupak, osudiće ih i poslati u zatvor. Shvatate li koliko je to antidemokratski da branite ljudima da govore o nečemu?”, rekla je Cvijanovićeva za rusku Federalnu novinsku agenciju (FAN).

Treće, naglasila je, problem je u tome što se radi o jasno definiranim namjerama, koje se ne vide samo u ometanju rada visokog predstavnika, već i u stalnom obračunjavanju sa Republiku Srbiju.

“Ti stalni napadi su usmjereni i protiv Srbije, a na globalnom nivou pokušavaju se obračunati sa srpskim nacionalnim korpusom i oslabiti ga nezavisno od toga gdje žive Srbi – u Srbiji ili Srpskoj. To smatram apsolutno nedopustivim”, navela je Cvijanovićeva.

Kad pogledate cijelu situaciju, dodala je, ovo je posljednja šansa jer su nam pokazali svoj neprincipijelan stav koji je u biti antisrpski.

“Ali, ipak ne mogu da povjerujem da su toliko ignorisali činjenicu da je to antidemokratski i necivilizovano da jedan jedini čovjek uzurpira nadležnosti institucija i donosi zakone. Kako donošenje zakona od pojedinca, a ne parlamenta može biti dozvoljeno u demokratskom društvu? Sadašnja haotična i potpuno depresivna situacija, koja je isprovocirana spolja upravo od visokog predstavnika, praktično je neodrživa”, rekla je Cvijanovićeva.

Procijenila je da bi ovaj zakon pridonio daljoj segregaciji, jer je jasno da svaki od tri naroda ima svoju agendu, svoju viziju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“U takvoj državi moguće je reći da će to dovesti do dodatnih problema, produbiće razdor i provaliju između nas. To će dodatno iskomlikovati sve ono što ionako nije bilo jednostavno u BiH. Mislim da je to posljednja kap koju više nemamo namjeru da trpimo i zato je došlo vrijeme da mijenjamo stvari”, rekla je predsjednik Srpske.

Na pitanje postoji li stvarna prijetnja da će početi talas hapšenja, rekla je kako vjeruje da takava namjera zaista postoji.

“Vidjećemo, ako bude rizika, znači da ćemo imati obavezu da se štitimo”, navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o tome koliko srpski bojkot zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine može trajati, rekla je da bi to moglo trajati dok se problem ne riješi i da je onaj koji ga je stvorio dužan to riješiti.

Cvijanovićeva je istaknula da ovaj zakon jednostavno može ukinuti visoki predstavnik koji ga je odobrio, ali navodi da je to u nadležnosti parlamenta.

“Eto, izvolite u parlament i raspravljajte o tom zakonu i 10 godina ako treba. Zašto je taj zakon važniji nego, recimo, zakon koji obezbjeđuje ekonomske reforme da se toliko o njemu raspravlja? Zašto je taj zakon važniji od drugih koji će, na primjer, pomoći u socijalnoj sferi i uvećati penzije i plate? Zašto je to toliko važna tema? Zašto nam visoki predstavnik ne pomogne da ojačamo ekonomiju, usavršimo socijalnu sferu? Zašto nam ne pomogne u privlačenju stranih investicija? Ispada da je to sve neprincipijelno”, rekla je Cvijanovićeva.

Ocijenila je da je donošenje ovog zakona samo dodatno zakompliciralo ionako tešku situaciju u Bosni i Hercegovini, gdje se događaju nesporazumi i podjele, što će dovesti do produbljivanja segregacije.