RS traži nove izgovore: Potrebno najmanje 70.000 KM za izmještanje crkve iz avlije Fate Orlović

Direkcija za obnovu i izgradnju bh. entiteta Republika Srpska odigralo je svoju ulogu u izmještanju nelegalno sagrađene pravoslavne crkve u dvorištu nane Fate Orlović u Konjević Polju odlukom Europskog suda za ljudska prava.

“Po nalogu Vlade RS-a i resornog ministarstva uradili smo predmjer i predračun radova za premještenje postojećeg objekta pravoslavne crkve i dovođenje te površine u prvobitno stanje. Zaista se ne mogu sjetiti o kojem se iznosu radi jer svakako nije finalni – kaže Slavko Vukalović, direktor Direkcije.

On nema informacija da li je raspisan tender za izvođenje radova kao što se spekuliše proteklih nekoliko dana.

“To nije u našoj nadležnosti. Istina, mi možemo raspisati tender ali samo kada Vlada RS-a od nas to zatraži. U ovom konkretnom slučaju to nije traženo od Direkcije – ističe Vukalović, piše Faktor.

Ranije se u medijima spominjalo da je za provođenje presude iz Strazbura zadužen Sekretarijat za raseljena lica i migracije RS-a. Iz ovog Sekretarijata bilo je saopćeno da će za radove biti potrebno najmanje 70.000 KM. Tadašnji direktor Marko Aćić je za Slobodnu Evropu u maju 2020. godine kazao:

Podsjećamo, krajnji rok za izvršenje sudske odluke u Strasbourgu je 1. april 2020., ali je do njegovog prolongiranja došlo, kako tvrde u RS-u, zbog pandemije koronavirusa.