Rudari proveli noć ispred zgrade Vlade FBiH: Promzli dočekli jutro, ne odustaju od svojih zahtjeva

U Vladi FBiH noćas je, kako smo već objavili održan hitni sastanak s ciljem rješavanja problema rudnika i zahtjeva rudara, te je formiran pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara. Rudari to nisu prihvatili, su nastavili s protestima, prenosi Oslobođenje.

Rudari su noć proveli ispred zgrade vlade, a danas bi im se, prema nekim najavama trebalo pridružiti još njihovih kolega, te njihove porodice. Također, pozvali su i građane da ih podrže u njihovim zahtjevima.

Nakon sastanka premijer Fadil Novalić izrazio je žaljenje što predstavnici rudara nisu došli na sastanak i “nije mogao iz prve ruke čuti šta ih je dovelo na proteste”.

“Ne možemo riješiti problem ako nemamo drugu stranu”, izjavio je Novalić.

Nermin Džindić, resorni ministar u Vladi FBiH, kazao je da su izanalizirali svih osam zahtjeva sindikata te zadužili novoformiranu radnu grupu da odmah uđe u pregovore.

“Ponovo pozivam sve sindikata da sjednemo i razgovaramo. Nekoliko zahtjeva s njihova spiska su logični i mi ćemo ih prihvatiti, neki nisu logični i trebamo razgovarati. Nemoguće je odjednom zamijeniti sedam direktora iz sedam rudnika. Doveli bi sistem do kolapsa”, kazao je Džindić.

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija kazao je da će radnu grupu činiti predstavnici Elektroprivrede i resornog ministarstva te “pozvao na ozbiljnost, da ne dovedemo sistem u kolaps”.

Andelija je kazao kako je jedini način ispunjenja svih zahtjeva rudara povećanje cijena struje od 100 posto.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, kazao je da su zaključci Vlade FBiH neprihvatljivi za rudare te da oni ostaju ispred zgrade.

“Sutra očekujemo masovnu podršku radnika i građana Bosne i Hercegovine”, zaključio je Husić.

Dok je trajao sastanak, promrzli i razočarani rudari su, čekali ishod, a potom, kada su čuli da su odbijeni njihovi zahtjevi, burno su reagovali: Ponovo je, kao i jučer, ispred Vlade odjekivalo: “Lopovi, lopovi…”, te “ne damo vam ćumura”…