Rusi ponovo “prijete” zbog Schmidtovog izbora: On neće imati legitimitet niti političku podršku, mir i stabilnost u BiH su upitni

Pokušaji imenovanja visokog predstavnika bez konsenzusa u UN ne odgovaraju interesima postizanja mira i stabilnosti u BiH, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je napomenula da je u utorak, 29. juna, na inicijativu Rusije održan sastanak Vijeća sigurnosti UN o situaciji u BiH, a glavna pažnja posvećena je zapletu oko imenovanja Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika za BiH.

– Ruska strana naglasila je da nijedan kandidat na ovu poziciju bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN i svih strana u BiH ne samo da neće imati legitimitet, već ni dovoljnu političku podršku za realizaciju pomoći u postkonfliktnom regulisanju, objasnila je Zaharova.

Ona je naglasila da trenutno ne postoji takva usaglašenost i pokušaji da se na ovo mjesto imenuje novi predstavnik u nedostatku konsenzusa u Upravnom odboru Vijeća za sprovođenje Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH i zaobilazeći UN nespojivo je sa interesima postizanja održivog mira i stabilnosti u BiH.

Na sjednici Vijeća sigurnosti u utorak, 29. juna, ruski ambasador u UN Vasily Nebenzya izjavio je da Rusija nije saglasna sa imenovanjem Schmidta za novog visokog predstavnika i da ono nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je potom da Vijeće sigurnosti UN-a nije izabrao visokog predstavnika jer, kako se moglo vidjeti, nije bilo konsenzusa za njegov izbor u okviru tog tijela, koje je po odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedino ovlašteno da odlučuje o imenovanju visokih predstavnika.

Ambasadori zemalja Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira donijeli su 27. maja odluku o imenovanju Schimdta za novog visokog predstavnika u BiH. Rusija, članica ovog Upravnog odbora, bila je protiv ove odluke.

Schmidt je u svom govoru u Bundestagu 10. juna saopštio da namjerava da ode u Moskvu kako bi riješio nesuglasice sa Rusijom o svom imenovanju, prenosi Sputnik.