Rusija usporava dostavu preko 100.000 vakcina koje su Palestinci platili, nastavljajući vakcinisati vlastitie građane

Pošiljka od 5.000 ruskih vakcina poslana Palestinskoj upravi odgođena je, priopćila je u utorak izraelska Palestinska uprava.

Doze su trebale stići u utorak, ali su odgođene zbog “tehničkih problema”, prema izraelskom sigurnosnom dužnosniku.

U decembru su palestinski dužnosnici objavili da su s Rusijom potpisali ugovor za 4 miliona doza cjepiva Sputnik V, iako su neki zdravstveni službenici rekli da očekuju da cjepiva stignu do kraja 2020. propalo je nekoliko rokova za dolazak cjepiva.

Visoki dužnosnik Palestinske uprave Hussein al-Sheikh otputovao je tijekom vikenda u Moskvu kako bi s ruskom vladom potpisao sporazum o jamstvu cijepljenja. Al-Sheikh, između ostalih dužnosnika, susreo se i s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Ruske vlasti proglasile su Sputnik V “prvim svjetskim registriranim cjepivom protiv COVID-19” nakon što ga je vlada odobrila početkom augusta. Ali cjepivo je vrlo kontroverzno i ​​mnogi stručnjaci za javno zdravstvo kažu da nije prošlo odgovarajuće sigurnosne testove.

Veleposlanik Palestinske uprave u Rusiji Abdel Hafiz Nofal rekao je novinskoj agenciji Ma'an da tehnička neispravnost vezana za transport cjepiva uzrokuje kašnjenja koja će, kako je rekao, biti riješena do petka.

“Palestina je kupila još 100.000 doza. Hussein al-Sheikh potpisao je potrebne papire za sporazum, ali Rusija ih neće moći pružiti odmah”, rekao je Nofal.

Nofal je procijenio da će se isporuka prvog velikog tereta izvršiti u sljedeće dvije sedmice: “prije sredine februara”.