Rusija zahtjeva od Dodika da se javi Interpolu kako bi se utvrdili svi detalji oko skandala!

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije vratilo je ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu 14. decembra. Rečeno je da je zahtjev „donatora“ da se kontaktira Interpol kako bi utvrdili svi detalji ovog skandala, izvijestio je Politički.ba.

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije je 22. decembra ove godine uredno vratilo ikonu koju je Sergeju Lavrovu poklonio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik 14. decembra u Bosnu i Hercegovinu. Kako Politicki.ba saznaje, popratni dokumenti uključuju zahtjev “donatora” da kontaktira Interpol kako bi utvrdio sve detalje ovog skandala.

Prema dobivenim informacijama, 300-godišnja ikona Svetog Nikole, koja je izašla iz ukrajinskog grada Luganska, vraćena je zbog izbijanja skandala navedenog u priloženoj bilješci ruskog Ministarstva.

Istaknut je i zahtjev ambasadora Bosne i Hercegovine u Moskvi da pismeno potvrdi da je ikona povučena sa svim dokumentima.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova “preporučilo” je donatoru tj. Miloradu Dodiku da koristi sve pravne mehanizme, posebno Interpol, kako bi “razjasnio ovu situaciju”. Ikonski skandal dobio je novi zaokret nakon što je ambasador Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija objavio da ju je izručio Dodiku.