Ruski ambasador u Beogradu: Položaj RS-a je među prioritetima naše vanjske politike

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da pozicija Republike Srpske ostaje jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Ruske Federacije, bez obzira na probleme s kojima se ruska država trenutno suočava.

Govoreći na promociji ruskog prevoda knjige “Naoružavanje istinom”, autora Milana Ljepojevića, Bocan-Harčenko je istaknuo da je opredijeljenost Rusije da se bori za očuvanje Republike Srpske i njenih prava jasno potvrđeno u razgovorima ruskog predsjednika Vladimira Putina sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

“Odlično znam za veoma štetne pojačane aktivnosti na poništavanju dejtonskog principa i pokušaje isključenja Rusije u rješavanju problema koji se odnose na BiH. Ali, to je nemoguće, baš kao što nije moguće ni rješavanje pitanja Kosova bez Rusije, koja je stalni član Savjeta bezbjednosti UN”, naglasio je Bocan-Harčenko.

Smatra je da je očuvanje Daytonskog sporazuma najvažniji zadatak ne samo u regiji nego i u Evropi ukoliko ona, zaista, želi stabilnost u ovom regionu, koji je evropski.

“Međutim, sva dešavanja po nalozima iz Vašingtona, Brisela, NATO-a i EU, prvenstveno takozvano imenovanje takozvanog visokog predstavnika, ali i druge odluke, predstavljaju nastavak poništavanja Dejtona sa željom centralizacije BiH”, ukazao je Bocan-Harčenko.

On smatra da je najopasniji smjer ovih štetnih aktivnosti želja da se smanje ili poništi posebne veze između Republike Srpske i Srbije, koje su bratske i prirodne, pa ih je nemoguće uništiti.

“Zato je jako važna borba za očuvanje Dejtonskog sporazuma i njegovih principa. Samo na osnovu Dejtona, BiH može da ostane decentralizovana zemlja, uz očuvanje Republike Srpske u punom obimu i kapacitetu”, naglasio je Bocan-Harčenko.