Ruski predstavnik zaprijetio: Potezi zapadnih kolega mogu potkopati mirovni sporazum u BiH

Ruski predstavnik u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, Dmitry Polyanskiy, večeras je zaprijetio “zapadnim kolegama” da ne podržavaju novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, za kojeg je rekao da je nelegitiman.

Polyanskiy, koji je zadužen za rusku misiju pri UN-u, govorio je na zasjedanju nakon što je Vijeće odbacilo prijedlog rezolucije Rusije i Kine o ukidanju OHR-a od sljedeće godine.

“Žalimo što večeras Vijeće sigurnosti nije usvojilo rezoluciju kao i to što kandidat Christian Schmidt nije odobren u Vijeću sigurnosti UN-a. Upozoravamo da bilo koji potez kolega da se proba zaobići Vijeće sigurnosti o ovom pitanju nije samo nelegalan već i opasan”, rekao je Polyanskiy.

Dodao je da je nakon ostavke Valentina Inzka mjesto ostalo upražnjeno, a “ne postoji drugo pravno objašnjenje za ono što se dogodilo”.

“Pozivamo zapadne kolege da ne usložnjavaju situaciju. Upozoravamo kolege u Vijeću da ne poduzimaju daljnje destruktivne korake i naročito da ne podržavaju nelegitimne kandidate za mjesto visokog predstavnika. Takve kratkoročne akcije mogu samo iskomplicirati unutrašnju političku situaciju u BiH i mogu uništiti dostignuća međunarodne zajednice u posljednjih 25 godina, što može potkopati mirovni sporazum”, rekao je ruski predstavnik.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, Richard M. Mills, rekao je večeras da njegova zemlja u potpunosti podržava novog visokog predstavnika u BiH.

On je ovo kazao nakon što je Vijeće sigurnosti odbacilo prijedlog rezolucije Moskve i Pekinga u kojoj se pozivalo na zatvaranje OHR-a.