Sa Bidenom dolazi novi svjetski poredak: Međutim, šta se zaista mijenja za BiH!

Pobjeda Joea Bidena na američkim izborima i stjecanje većine u oba doma Kongresa u korist demokrata označava kraj ere koju je prikazao Donald Trump.

Trumpov odlazak i dolazak Bidena, koji će biti formalizirani na inauguraciji 20. januara, predstavljaju početak novog svjetskog poretka koji će imati snažan utjecaj na Bosnu i Hercegovinu, koja se graniči s dvije glavne geopolitičke regije i ima mnogo neriješenih unutarnjih problema.

Biden je signalizirao da će čim preuzme dužnost nastojati vratiti ugled Sjedinjenih Država u svijetu, koji je bio poljuljan pod Trumpovom administracijom.

Novi će predsjednik od početka ojačati veze s tradicionalnim američkim saveznicima, koji su također bili opasno poljuljani tijekom Trumpove administracije, sa zemljama Europske unije.

Najviši europski dužnosnici toplo su pozdravili njegov izbor. Izvještava se da je, između ostalog, Biden u odličnim odnosima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Biden će također vjerojatno biti oštriji prema Rusiji nego njegov prethodnik, koji ima prilično dobre odnose s Vladimirom Putinom. To može značiti da će se snažnije suprotstaviti utjecaju Moskve u svijetu, ali će istovremeno biti odlučnije podržati demokratske snage unutar same Rusije.

Očekuje se da će Biden podržati ostale demokratske snage širom svijeta, ponovno jačajući američku potporu protiv kršenja ljudskih prava u bilo kojoj zemlji, iz Rusije i Kine, u Saudijsku Arabiju i Tursku.

Biden je također obećao da će se vratiti Pariškom klimatskom sporazumu, koji je Trump odbio, nedugo nakon stupanja na dužnost.

Uz to, Biden će ponovno uspostaviti veze sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i pridružiti se globalnim naporima na porazu koronavirusa.

Istodobno, očekuje se da će tražiti nove načine za oživljavanje nuklearnog sporazuma s Iranom kojem je Trump istekao. Neki se u Americi nadaju da će Biden zaustaviti američku potporu Saudijskoj Arabiji kada je rat u Jemenu u pitanju.

Očekuje se da će Biden ublažiti trgovinski rat s Kinom, ali nastavit će se boriti protiv Pekinga u područjima poput razvoja 5G mreže i sporova u Južnokineskom moru i, naravno, u pogledu ljudskih prava.

New York Times ranije je napisao da će Biden vjerojatno nastaviti Trumpove planove da se povuče iz ratova u inozemstvu i ne započinjati nove, ali bi “imao više brige oko suradnika. inteligencija.”

ŠTA ĆE SE DESITI SA BOSNOM I HERCEGOVINOM?!

Bosna i Hercegovina će osjetiti razliku u pristupima dviju uprava. Naša zemlja ni na koji način ne brine previše za Trumpa – geopolitiku, sigurnost, ekonomiju ili kada je riječ o poštivanju ljudskih prava.

Mnogi argumenti kažu da će sada stvari biti drugačije, što znači da će administracija Bidena biti više uključena u BiH.

Može se predvidjeti koji je njegov cilj: suzbijanje bilo kakvih separatističkih težnji, snažnije suprotstavljanje ruskom utjecaju, jačanje središnjih institucija, napredak integracije u EU i NATO, ali je također odlučan u borbi protiv korupcije i podupiranju progresivnih društvenih i političkih snaga.

Sve je to mišljenje predstavnika američkih institucija ili najviših američkih stratega u mjesecima prije Bidenove pobjede.

Između ostalog, ta su stajališta jasno predstavljena na saslušanju u američkom Kongresu, održanom 8. decembra 2020. Tada su vrhunski stručnjaci, Bivši diplomati i sadašnji zastupnici i senatori složili su se da je potreban snažniji pristup rješavanju problema u našoj zemlji, tačniej dejtonskih načela.

Također se izražava povjerenje da će novi predsjednik igrati veliku ulogu na Balkanu. “Biden je na Balkanu uključen otkako je bio senator. Znam da razumije regiju i koliko je ona važna za Sjedinjene Države. Njegov tim spreman je pomoći zemljama da napreduju u integraciji.” rekl je američka državna tajnica Madeleine Albright.

Saslušanjem je predsjedavao senator Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove američkog Zastupničkog doma, koji je pokazao duboko razumijevanje BiH i interes za našu zemlju.

“Bosna je smrznuta, Republika Srpska blokira odluke koje su zainteresirane za BiH. Ovo mora prestati”, rekao je tada Engel.

Ubrzo nakon toga, sam Biden obratio se građanima BiH 14. decembra, u povodu 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Ova proslava prilika je za sve strane da razmotre mogućnost svjetlije budućnosti i redefinišu teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne Bosne i Hercegovine za sve kompanije. ljudi “, rekao je tada Biden, jasno naglašavajući koji će smjer biti vaša politika u našoj zemlji.

Zaključio je da se kao predsjednik raduje suradnji s međunarodnom zajednicom i narodom BiH kako bi u konačnici ispunio svoje obećanje prema Dejtonskom sporazumu – prosperitetnoj, poštenoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini. vlasnik u srcu cijele Europe, sloboda i mir.

Tada je 18. decembra američki Senat donio rezoluciju o BiH. Pored toga, dokument je ohrabrio vlade Bosne i Hercegovine da nastave napredovati u rješavanju ustavnih pitanja i poboljšanju ekonomske politike, dok ih ohrabruje da nastave raditi na svom putu da postanu Članice EU i NATO-a.

Europski dužnosnici i analitičari vjeruju da Biden donosi novi pristup BiH. Njemački političar Stefan Schwarz, u jednom je od svojih članaka Bidena nazvao “istinskim prijateljem BiH”, a drugom je prilikom Biden bio “najbolji predsjednik u historiji Sjedinjenih Država prema BiH “.

Inače, Bajdenov interes za BiH nije teško objasniti. Prije svega, on dobro razumije mogućnosti u našoj zemlji. Drugo, kao što smo rekli, neki od njegovih ciljeva bit će povećanje američke potpore demokratskim, progresivnim snagama širom svijeta i suzbijanje “zlonamjernog” ruskog utjecaja.

Uz to, Biden će bolje surađivati ​​s EU, a jedno od prirodnih područja zajedničkog djelovanja je BiH.

U konačnici, ne treba zanemariti činjenicu da će Biden ponovno potvrditi konsolidaciju NATO-a, iako će vjerojatno i dalje inzistirati na Trumpovom argumentu da europski saveznici moraju ponuditi više novca.

Na toj osnovi, BiH će doći u fokus, jer je jedna od rijetkih europskih zemalja koje nisu članice ovog moćnog saveza, posebno nakon što su se nedavno pridružile Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Političari iz RS-a negativno su reagirali na najave ustavnih promjena koje znače da je zemlja progresivnija i da integrira euroatlantsku zemlju, pa se može očekivati ​​sličan otpor. u sljedećem razdoblju, dijelom pod ruskim utjecajem.

S druge strane, političari u FBiH općenito su pozdravili Bidenovu odlučnost da napokon ukloni ludu košulju iz BiH kada su u pitanju ustavna ograničenja i blokade iz RS-a. No, neslužbeno, podjednako su zabrinuti zbog najava koje će tražiti intenzivnije suzbijanje korupcije među njihovim redovima.

U svakom slučaju, ova godina mogla bi donijeti jače američko sudjelovanje u BiH i, ako ima sreće, otvara novo poglavlje za budućnost naše zemlje.