Sad je već očito da Bidenov tim radi! Matthew Palmer najavio izmjene Ustava BiH!

Na online konferenciji za crnogorske novinare, na pitanje da li treba revidirati Daytonski sporazum, Palmer je u utorak (15. decembra) kazao kako je za BiH neophodno na poduzme reforme, da bi napredovala ka evropskoj budućnosti.

– Mislim da je široko zastupljeno mišljenje da su reforme neophodne. To će zasigurno zahtijevati u nekom trenutku izmjenu Ustava, izmjene struktura vlasti u BiH, koje će pripadati narodu BiH, vođstvu te zemlje na svim stranama, naveo je Palmer, koji je održao konferenciju za novinare nakon virtuelnih sastanaka sa crnogorskim zvaničnicima u ponedjeljak (14. decembra).

– Postoje diskusije o tome kako ići naprijed, koji je najbolji put, rekao je Palmer.

– Ali ako BiH uspije da napravi napredak u reformama, koje se traže kako bi se napredovalo ka Evropi, mora se posvetiti pažnja funkcionalnosti državnih institucija, dodao je on.

Prehodno je, u ponedjeljak 14. decembra budući američki predsednik Joe Biden, povodom 25. godišnjice od potpisivanja Daytonskog sporazuma kojim je završen rat u BiH saopštio kako je to prilika za sve strane da “razmišljaju o mogućnosti svjetlije budućnosti i da se ponovo posvete teškim ali neophodnim koracima za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za svoje građane”.

– Dejtonski sporazum doneo je mir u Bosnu i Hercegovinu i reafirmisao njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost. Ipak, četvrt veka kasnije, jasno je da rad na uspostavljanju pravde, pomirenja i funkcionalne multietničke BiH nije završen, napisao je u saopštenju Biden.

I američki ambasador u BiH Eric Nelson izjavio je kako je “sada vrijeme da se naprave naredni koraci, ključni za budućnost” Bosne i Hercegovine.

– Kako bismo to uradili moramo unaprijediti sporazum, jer namjera nije nikada bila da on bude vječan. Njegovi nedostaci moraju i mogu biti popravljeni, rekao je Nelson u sarajevskoj Vijećnici 12. decembra na svečanoj ceremoniji povodom 25. godišnjice od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Rusija se, pak protivi promjeni Daytonskog sporazuma.

– Ne vidimo nikakvog smisla u reviziji Daytonskog mirovnog sporazuma pogotovo što ta inicijativa dolazi izvan BiH, poručio je u utorak (14. Decembra) ruski šef diplomatije Sergej Lavrov tokom posjete Bosni i Hercegovini.

– Rusija je kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ubijeđena da su narodi u BiH u stanju da samostalno odlučuju o svojoj sudbini i političkoj poziciji, konstatovao je Lavrov.

Susret sa Lavrovim u Sarajevu su odbili članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, zbog, kako su na posebnoj konferenciji za medije objavili, “nipodaštavanja i negiranja BiH”, time što na sastanku Lavrova i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika nije bilo zastave BiH, te što je Lavrov podržao Rezoluciju o vojnoj neutralnosti bh. entiteta Republika Srpska (RSE).