Salkić: Formiranjem vlasti u Vlasenici, Foči i Bratuncu nastavlja se progon Bošnjaka iz RS-a

Danas je, povodom uspostavljanja lokalnih samouprava u gradovima Bratuncu, Foči i Vlasenici, potpredsjednik entiteta Republika Srpska Republika Srpska, Ramiz Salkić, rekao da je time prekršen Ustav RS.

“Provedba rezultata lokalnih izbora održanih 2020. godine proširila je diskriminaciju bošnjačkog naroda koji se vraća u entitet RS. Suprotno tačnim odredbama ustava o primjeni popisa stanovništva iz 1991. godine prilikom provođenja izbornih rezultata u nekim lokalnim zajednicama, oni primjenjuju odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi u entitetu. RS proturječi entitetskom ustavu koji kaže da konstitutivni narodi i drugi će biti proporcionalno zastupljene u javnim institucijama u Republici Srpskoj. Prema ustavnim načelima, takva zastupljenost temeljit će se na popisu stanovništva iz 1991. godine”, napisao je u priopćenju za javnost.

Javne organizacije su ministarstva u vladi Republike Srpske, gradska vlast, Okružni sudovi u RS-u i općinski sudovi u RS.

Donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi, članak 4. Zakona određuje provedbu nedavnog popisa.

– Na temelju rezultata posljednjeg popisa stanovništva, jedinice lokalne samouprave osiguravaju proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih etničkih skupina i ostalih skupina ljudi u jedinicama lokalne samouprave, uključujući dužnosnike iz tijela lokalne samouprave koji se ne biraju izravno: predsjednik i potpredsjednik, tijela lokalne samouprave i zamjenik gradonačelnika.

“To jasno pokazuje da vlada u entitetu RS ne poštuje ustav entiteta u stvaranju zakona putem kojih želi dodatno pročistiti lokalne zajednice od svih koji nisu iz reda srpskog naroda”, rekao je Salkić.

Kazao je da je takav primjer zabilježen u općinama Bratunac, Foča, Vlasenica i nekoliko drugih općina na području ovog entiteta, gdje kršenjem Ustava “žele postići ratne ciljeve mirnodopskim metodama”.

“Diskriminacija je strogo zabranjena ustavima Bosne i Hercegovine, entitetima i Dejtonskim sporazumom. Sustavna diskriminacija među različitim društvenim sektorima u ovom entitetu izravno je kršenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. U gradovima Bratuncu , Foča, Vlasenica i u nizu drugih gradova unutar ovog entiteta, primjena protuustavnog članka 4. Zakona o lokalnoj upravi rezultirala je potpunim potiskivanjem Bošnjaka iz zakonodavne i izvršne vlasti”, rekao je Salkić.

Smatrajući da je ovo kršenje entitetskog Ustava, pozvao je nadležna tijela da zaštite Ustav i povratnike u Republiku Srpsku.

Rekao je: “Vježbanje sustavne diskriminacije povratnika kršenje je Dejtonskog mirovnog sporazuma i Priloga VII Daytonskog mirovnog sporazuma, i to je poziv i obaveza OHR-u i visokom predstavniku koji se trebaju angažovati u rješavanju ovog problema”.

Nada se da će u narednom razdoblju oportunisti pokrenuti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine ocjenu usklađenosti s Ustavom člana 4. lokalnog autonomnog zakona entiteta RS-a sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

“Pravni postupak jedini je mehanizam za Bošnjake u ovom entitetu da se bore protiv sustavne diskriminacije kao mirnodopske metode za suzbijanje Bošnjaka s tog područja i ostvarenje ratnih ciljeva. Svi oni koji imaju priliku dužni su izbjeći ove trendove i trenutne napore vlasti u ovom entitetu”, zaključuje Salkić.