Salkić o pismu Inzka upućenom NSRS-u: To je za pohvalu, ali bojim se da stiže prekasno

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, rekao je danas da je pismo visokog predstavnika Narodnoj skupštini pohvalno u najavi preokreta u politici međunarodne zajednice prema ponašanju građana bosanskih Srba, iako kaže dolazi poprilično kasno.

Kao odgovor na današnje pismo visokog predstavnika Valentina Inzeka predsjedniku NSRS-a Nedeljku Cubrilu i klubovima, koji mu je dao tri mjeseca da opozove sva priznanja dodijeljena u ime NSRS-a osuđenicima za ratne zločine, Salkić je izdao izjavu za javnost koju prenosimo u cjelosti.

– Vlasti entiteta RS u kontinuitetu provođenjem sistemske diskriminacije povratnika u svim segmentima društva u ovome entitetu na najgrublji način krše Dejtonski mirovni sporazum svih ovih godina bez sankcije.

Svakodnevno upozoravamo na pravovjernost obrazovnog procesa i kršenje prava povratnika na obrazovanje po mjeri svih učenika, uključujući pravo na bosanski jezik, nastavni sadržaj, nazive škola, zastupljenost nastavnika u školama u skladu s Ustavom RS-a. Godinama upozoravamo na veličanje ratnih zločinaca, negiranje sudski dokazanog i presuđenog genocida nad Bošnjacima, na provođenje završne faze genocida.

Upozoravamo na sistemsku diskriminaciju kao mirnodopsku metodu koju koriste vlasti u ovom entitetu, a koju čine isključivo politički predstavnici bosanskih Srba kao sredstvo za ostvarivanje strateških ratnih ciljeva o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru. Ostaje veliko pitanje zašto je međunarodna zajednica, koja je po percepciji naše javnosti oličena u visokom predstavniku, dozvolila svih ovih godina ovakvo ponašanje predstavnika bosanskih Srba.

Odbijanje genocida, poricanje pravomoćnih sudskih odluka, veličanje ratnih zločinaca, sistemska diskriminacija, predugo traju i imaju dramatične posljedice za povratnike u ovaj entitet. Zbog ovih koraka koje su poduzeli entitet i lokalne vlasti, mnogi su morali ponovno napustiti svoje domove, jer taj entitet ne vide kao egzistencijalnu i sigurnosnu budućnost za sebe i svoje obitelji. Ako je današnje pismo visokog predstavnika NSRS najava zaokreta u politici međunarodne zajednice prema ponašanju predstavnika građana bosanskih Srba prema povratnicima, to treba pohvaliti, čak i ako dolazi relativno kasno i nakon ogromne štete prouzročene povratnici od strane vlasti RS.

Prošlo je 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pravo je vrijeme da se započne postupak ispravljanja nepravdi i diskriminirajućih odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma protiv građana Bosne i Hercegovine, a posebno onih koji su počinili genocid nad njima i njihove su se obitelji odlučile vratiti svojim kućama.

Naš cilj je društvo jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve, bez diskriminacije na vjerskoj nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. U ostvarenju tog cilja očekujemo pomoć predstavnika međunarodne zajednice, jer mi živimo po Ustavu kojeg nisu usvojili građani ove zemlje niti njihovi politički predstavnici u zakonodavnim tijelima, zaključuje Ramiz Salkić.