Salkić osudio postavljanje bilborda u Bratuncu

Potpredsjednik bh. entiteta RS-a Ramiz Salkić pozvao je danas vlasti da istraže i kazne one koji šire vjersku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost povodom postavljanja bilborda u Bratuncu , čestitajući Ratku Mladiću rođendan.

– Veličanje ratnih zločinaca u Bratuncu, Bijeljini i na drugim mjestima u bh. entitetu RS posljedica je nepostojanja zakonske regulative i mogućnosti za kažnjavanje počinilaca kao sredstva za prevenciju ovih aktivnosti u budućnosti – istaknuo je Salkić, reagirajući povodom postavljanja spomenutog bilborda.

U tom je kontekstu inertnost međunarodne zajednice ocijenio zabrinjavajućom.

– Inertnost međunarodne zajednice spram ovih pojava koje polako, ali sigurno ugrožavaju dostignuti stepen međunacionalne saradnje u ovom entitetu je zabrinjavajuća, ali ako pogledamo dublje u prošlost ona je čini se i očekivana – kazao je potpredsjednik RS.

Istodobno je upozorio da “nedostatak odgovora visokog predstavnika na neustavnu i nezakonitu provedbu izbornih rezultata u nekim gradovima pod entitetom RS, poput Bratunca, Vlasenice i Foče, predstavlja veliko ohrabrenje starim i novim generacija srpskih nacionalista da stvore nemoguće uvjete za život i opstanak Bosne u tim autonomnim gradovima, ali i u cijelom entitetu ».

– Relativizacija ovih pojava od OHR-a, ali i drugih domaćih i međunarodnih organizacija, bez sumnje će dovesti do dalje radikalizacije, za početak političke, a kasnije moguće i druge prirode – upozorio je Salkić.

Naglasio je da je “bilbord posvećen ratnim zločincima Ratku Mladiću u Bratuncu još jedan dokaz u nizu dokaza o potrebi visokog predstavnika da usvoji zakon koji zabranjuje negiranje genocida i odaje počast ratnim zločincima.”

– Pozivam nadležne institucije da istraže i kazne one koji su izvor širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti kroz postavljanje bilborda sa likom presuđenog ratnog zločinca za genocid nad stanovnicima Bošnjacima Sigurne zone UN-a Srebrenica i druge teške zločine, Ratka Mladića. Ima jedna narodna izreka koja kaže ‘čega se pametan i čestit čovjek stidi budala se ponosi’ – kazao je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.