Salkić: Ovo je vrijeme u kojem naši prijatelji i neprijatelji trebaju shvatiti da mi imamo kičmu

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske smatra da je anticivilizacijski i nemoralno tražiti od žrtava nad kojima je počinjen genocid da prihvate ukidanje zakona koji predviđa kažnjavanje onih koji negiraju genocid i veličaju presuđene ratne zločince.

“Ako ti zahtjevi dolaze od predstavnika međunarodne zajednice onda je to nastavak izdaja započete u julu 1995. godine kada ste izdali stanovnike „sigurnih zona“ UN Srebrenica i Žepa, kojima ste upravo vi preko Rezolucija UN-a garantovali sigurnost. Svako onaj ko prihvati ovakvu ucjenu biće zabilježen u historiji kao izdajnik žrtava genocida, istine i pravde. Sa žrtvama genocida, istinom i pravdom ne smije biti trgovanja niti truhlih kompromisa”, istakao je Salkić.

Smatra da je međunarodna zajednica uvijek ustupala mjesto ucjeni i prisili, uglavnom od strane silovatelja, te stoga nije na vrijeme intervenirala da spriječi genocid nad Bošnjacima u “sigurnosnoj zoni” od strane pobunjeničke vojske i policije bosanskih Srba.

Poziva međunarodnu zajednicu da poduzme mjere za rješavanje posljedica genocida, na temelju odluka dvaju međunarodnih suda, umjesto ustupaka poricateljima genocida.

“Na to vas obavezuje važeća Konvencija i Rezolucija UN-a. Samo eliminacijom posljedica genocida međunarodna zajednica može donekle saprati mrlju sa svoje savjesti zbog činjenice da je dozvolila pobunjenim bosanskim Srbima da počine genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima. Ako uopšte i osjećaju grižnju savjest zbog takvog postupka 1995. godine. Ovo je vrijeme u kojem naši prijatelji i neprijatlji trebaju shvatiti da mi imamo kičmu i da nećemo prihvatiti danas, a ni u budućnosti, uspostavu anticivilizacijskih vrijednosti u našoj domovini Bosni i Hercegovini”, poručio je Salkić, saopćeno je iz njegovog ureda.