Salkić: Pa naravno da im smeta ezan kad je plan bio da nas sve protjeraju i pobiju

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić reagirao je na sramotan dopis načelnika Opštine Vlasenica Miroslava Kraljevića koji od Medžlisa Islamske zajednica Vlasenica traži da se smanji “nivo jačine zvuka islamskog poziva na molitvu (ezan)” sa džamije u ovom gradu.

Kao razlog je načelnik naveo “nezadovoljstvo građana”.

Salkić je u reagovanju na Facebooku objavio:

“Oni Bošnjaci koji bježeći od podsjećanja na prošlost trčeći, kako kažu, u budućnost, jer ne žele živjeti u prošlosti, ibrete se ovakvim dopisima. Oni koji su duboko svjesni prošlosti, sadašnjosti, a nadaju se boljoj budućnosti, nisu iznenađeni ovakvim dopisima. Treba se sjetiti Sušice, otići na šehidsko mezarje Rakita, vidjeti potpis na dopisu i pametnom će sve biti jasno, a drugima je odveć džaba govoriti.

Našem ibretu nema kraja, čuj smeta im ezan. Pa naravno da im smeta kad je plan bio da nas sve protjeraju i pobiju, a džamije sruše i unište svaki trag na naše postojanje u Vlasenici, bosanskom Podrinju, kao što je to urađeno u Užicu, Nišu, Valjevu, Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Problem je sad kad vide da je ezan tu, kad su Bošnjaci tu, koliko god da nas je malo, a napravili su ambijent da nas ne bude nikako. I danas vlast u ovom entitetu, koji je dio i biće uvijek dio naše domovine Bosne i Hercegovine, kreira ambijent u kojem bi naš opstanak trebao biti nemoguć, a mi smo ipak tu i to ih frustrira i čini ih nervoznima.

Naše prisustvo ovdje za njih je provokacija, a za nas ljubav prema našim ognjištima, našim šehidima i našoj domovini Bosni i Hercegovini. Ne razumiju to oni jer su zadojeni mržnjom prema nama i frustracijom što im plan nije uspio pa od nje ne razumiju i ne vide našu ljubav. Zbog ovoga se ja čudim našem ibretu na ovakav dopis.

Naše je da ponosno, ustrajno i hrabro učimo ezane, govorimo istinu i hodamo podignute glave, jer naš obraz, ruke, misli i namjere su čisti za razliku od onih kojima smeta ezan.

Kako u svakom zlu ima i trun dobra ja želim da vjerujem da u Vlasenici, kao i na drugim mjestima, postoje naše komšije pravoslavci kojima ne smeta ezan, ne smetaju Bošnjaci i ja ih pozivam da podignu svoj glas protiv ovih anticivilizacijskih dopisa opštinske administracije”, objavio je Salkić.