Salkić razotkrio djelovanje Dodikovog režima: “Bošnjaci su jedini narod kojem je u matičnoj zemlji uskraćeno pravo na vlastiti jezik”

Potpredsjednik entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić danas je, u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika, rekao da su Bošnjaci jedini narod kojem je u matičnoj zemlji uskraćeno pravo da nazovu svoj jezik onako kako oni žele i da ga izučavaju u obrazovnom procesu, piše slobodna-bosna.ba

Pozvao je sve građane, govornike bosanskog jezika, da istraju u borbi za elementarna ljudska prava i da rade još više na afirmaciji bosanskog jezika.

– Bošnjaci su danas jedini narod u Evropi kojem je u matičnoj zemlji uskraćeno pravo da nazovu svoj jezik onako kako oni žele i da ga izučavaju u obrazovnom procesu. Danas na Međunarodni dan maternjeg jezika želim dodatno da podsjetim na ovaj problem i da iznova pozovem one koji uskraćuju to pravo Bošnjacima da to prestanu činiti, ali i one koji mogu pomoći da se ovo pitanje riješi da to urade – istakao je Salkić.

Naglasio je da Bošnjaci od svog maternjeg bosanskog jezika neće odustati i to su pokazali na popisu 2013. godine, kada se većina građana ove zemlje izjasnila da su konzumenti bosanskog jezika.

– Popis je pokazao da nisu samo Bošnjaci govornici bosanskog jezika već da su to i drugi građani ove zemlje. Diskriminacija koju provode vlasti entiteta RS, ali i nekih kantona u pogledu bosanskog jezika treba i mora prestati. Diskriminacija neće natjerati konzumente bosanskog jezika da od njega odustanu, ona samo može ojačati želju da se dodatno afirmiše bosanski jezik kao neupitna lingvistička kategorija – poručio je Salkić.

Istakao je da je “negiranje bosanskog jezika u entitetu RS po smjernicima SANU-a čisto političko pitanje i pokušaj protjerivanja svega što asocira na Bosnu i Hercegovinu sa teritorija koje su oni definisali kao teritorij na kojem može egzistirati samo srpski narod, pravoslavlje te srpska kultura i tradicija, što uključuje samo srpski jezik”.

– Pozivam sve građane, govornike bosanskog jezika, da istrajemo u borbi za naša elementarna ljudska prava i da radimo još više na afirmaciji bosanskog jezika. Bosanski jezik je dio našeg identiteta, naše kulture, naše državnosti i svako ustupanje i odustajanje pod pritiskom diskriminacije u pogledu jezika značilo bi odustajanje od našeg identiteta, kulture i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine – istakao je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.