Salkić: Srbija je ključni remetilački faktor na Balkanu, “srpski svet” se implementira u RS-u

U organizaciji Koordinacionog odbora temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine danas je održana tradicionalna posjeta branilaca Bosne i Hercegovine memorijalnim centrima Veljaci i Srebrenica-Potočari.

Posjeti je prisustvovao i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji je polaganjem cvijeća i poučavanjem Fatihe odao počast nevinim žrtvama agresije.

U svom govoru Salkić je istaknuo da je Srbija veliki problem na Balkanu te da njene oživljene teritorijalne tendencije prema susjedima državama ugrožavaju mir i stabilnost.

– Srbija je ključni remetilački faktor na Balkanu. Njene oživljene teritorijalne pretenzije prema susjednim zemljama ugrožavaju mir i stabilnost. Separatistička politika koja se provodi od strane Milorada Dodika osmišljena je u najvišim crkvenim, intelektualnim i političkim krugovima u Srbiji. Njihov cilj je prikazati Bosnu i Hercegovinu, kroz različite opstrukcije i blokade, kao nemoguću i besmislenu zemlju. Ovo je identična politika onoj iz devedesetih, ali sa drugim pristupom u javnosti. Danas se govori o miru, ali su ciljevi ratni i osvajački baš kao i devedesetih.

Srbija, kao zemlja kojoj je pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu presuđena da nije spriječila genocida nad Bošnjacima i kažnjavanja njegovih počinitelja, danas je izvorište negiranja genocida i sigurno utočište osuđenim i osumnjičenim ratnim zločincima. To pokazuje kakva je bila, kakva je danas orijentacija Srbije i šta možemo očekivati u budućnosti.

“Srpski svet”, kao terminološka zamjena za “Veliku Srbiju”, danas se implementira u ovom entitetu. Zajednički nastavni planovi i programi, Dan srpske zastave, zakon o ćirilici i jeziku srpskog naroda, iskazan interes da se zajedno obilježava Dan bh. entiteta RS i Srbije očiti su primjeri mirnodopske agresije, ugrožavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine, mira i stabilnosti. Građani Bosne i Hercegovine trebaju biti svjesni toga u situaciji kada je funkcioniranje države ugroženo od strane separatista i njihovih inostranih mentora – poručio je Salkić.