Američko veleposlanstvo u Sarajevu izrazilo je punu potporu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine u naporima da provede izborni zakon i istraži nepravilnosti dokumentirane u Srebrenici, Doboju ili bilo kojoj drugoj lokalnoj zajednici, priopćilo je veleposlanstvo.

Uloga Centralne izborne komisije u stvaranju povjerenja građana u izborni proces je od vitalnog značaja, istaknuto je u saopštenju na službenom Twitter nalogu Ambasade.

“Politički lideri s legitimnom zabrinutošću oko integriteta izbornog sistema trebaju podržati zdravorazumska poboljšanja opisana u preporukama ODIHR (OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava) i Venecijanske komisije umjesto da podrivaju legitimitet bh. institucija”, poručeno je u saopštenju, koje je objavljeno dan nakon što je CIK poništio rezultate lokalnih izbora u Doboju i Srebrenici.

Američko veleposlanstvo je također reklo da nema mjesta za govor mržnje ili osobne napade na javne dužnosnike.

“Pozivamo političke lidere da se uključe u civilizirani dijalog i promociju tolerancije i poštivanja te da preuzmu odgovornost za unapređenje reformi integriteta izbora tokom 2021.”, zaključuju u Ambasadi SAD-a.