ŠAMAR REALNOSTI: Jučer priča o osamostaljenju, danas novo zaduženje RS-a

Ova zaduženja otkrivaju pravu sliku stanja u ovom entitetu, odnosno činjenicu da privid se kakve-takve finansijske stabilnosti održava isključivo stalnim zaduženjima, a da likvidnost budžeta omogućavaju banke koje su u stranom, privatnom vlasništvu.

Samo dan nakon predstave za javnost u Narodnoj skupštini Republike Srpske, na kojoj su, uz nacionalističku retoriku, usvojeni zaključci koji se tiču visokog predstavnika i budućnosti BiH, ovaj entitet vratio se starim navikama – zaduženjima.

Naime, danas se Republika Srpska ponovo zadužila kod komercijalih banaka, i to čak peti put od početka godina.
RS se danas, putem takozvane emisije trezorskih zapisa, zadužila za 30 miliona maraka (planirani iznos bio 20 miliona), a novac je namijenjen krpljenju budžetskih rupa.

Republika Srpska je od početka godina već održala tri emisije trezorskih zapisa i jednu emisiju obveznica, čiji su kupci komercijalne banke.

Ova zaduženja otkrivaju pravu sliku stanja u ovom entitetu, odnosno činjenicu da privid se kakve-takve finansijske stabilnosti održava isključivo stalnim zaduženjima, a da likvidnost budžeta omogućavaju banke koje su u stranom, privatnom vlasništvu.

Poređenja radi, Federacija ove godine nije održala nijednu aukciju zapisa ni obveznica, piše Klix.

Podsjetimo, na jučerašnjoj sjednici NSRS-a usvojen je niz skandaloznih zaključaka, među kojima je i onaj o mogućem pokretanju razgovora o “mirnom razlazu” BiH.

Opozicija je po dogovoru napustila sjednicu, a jedini koji je ostao u sali je poslanik Nebojša Vukanović, koji je pokušao apelirati na okretanje stvarnim problemima građana.

On je pokušao ukazati na sveprisutni kriminal, korpuciju, siromaštvo i činjenicu da sve veći broj građana napušta državu.

No, ovaj glas razuma nadjačala je nacionalistička retorika vladajuće većine, čiji je jasan cilj bio skretanje pažnje s problema građana.

Da od otjepljenja Replike Srpska neće biti ništa, jučer su jasno poručili kako politički akteri iz Sarajeva, tako i predstavnici svih relevantnih međunarodnih organizacija.

Najjači pečat na odlučnost međunarodne zajednice da spriječi bilo kakvu avanturu entitetskih vlasti dalo je večerašnje saopćenje ambasadora pet ključnih zemalja i predstavnika EU.

Oni su jasno poručili da entiteti nemaju pravo na osamostaljenje niti će ono biti dozvoljeno.

No, da li će se ovaj entitet uspjeti izvući iz sve gore ekonomske krize i kako će zaustaviti trend sve većeg zaduženja, to je već drugo pitanje, a za ovaj problem se ne nazire rješenje.