Šamar za povratak u stvarnost – Strik: Govorimo o ulasku BiH u EU, a državne institucije ne rade

Nakon posjeta Bosni i Hercegovini, predstavnici Zelenih u Parlamentu EU i Bundestagu poručili su da ovih dana u Briselu ne očekuju značajnu promjenu na putu ka EU. Poručili su da bi bilo dobro da građani BiH dobiju pozitivan signal, ali da je to učinjeno kao odgovor na zahtjeve EU.

Europarlamentarka iz Nizozemske Tineke Strik kaže da ih zanima budućnost BiH.

– Ako govorimo o potrebi da se postane dijelom EU, jasno je koliko je ovaj problem velik. Državne institucije ne rade i to predstavlja veliki problem, napomenula je.

Strik je rekla da pokušaj Republike Srpske da dio kapaciteta državne vlasti prenese na sebe predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu i budućnosti Bosne i Hercegovine.

– Znate da od decembra postoje zakoni koje razmatra NSRS koji znače povlačenje kompetencija sa državnog nivoa. Tri zakona koja se tiču borbe protiv korupcije još nisu usvojena u BiH, rekla je Strik.

Istaknula je i da su političarima objasnili kada će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata.

– Ne možemo ignorisati političku krizu. Upozorili smo političare da predstavljaju prepreku i da usporavaju proces. Objasnili smo im da je neophodno da se odobri status kandidatkinje ako se ispune konkretni uslovi – Republika Srpska treba povući set zakona, institucije na državnom nivou moraju biti funkcionalne, rekla je Strik.

Ona smatra da je nužno održavanje demokratskih izbora.

– Sada je očigledno da će se izbori održati u oktobru, žao nam je da političari nisu bili u stanju da osiguraju sredstva. Ovih dana će se razgovarati o statusu kandidata za EU Ukrajine i Moldavije.

Na pitanje da li ipak postoji mogućnost da Evropsko vijeće na predstojećem sastanku odobri status kandidatkinje, odgovorila je da očekuje da će Vijeće utvrditi, kako je izjavila, apstraktne, uopćene zaključke o tome da treba nastaviti raditi na članstvu, ali da ona misli da zaključci moraju biti jasni.