Samo dogovor u BiH, bez nametanja sa strane

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je danas u Sarajevu kako je svako rješenje u kojem ključni politički faktori u Bosni i Hercegovini postignu saglasnost prihvatljivo i Evropskoj uniji.

Forum, koji su organizirali Nacionalni komitet za vanjsku politiku Sjedinjenih Američkih Država, Međunarodni centar Nzami Ganjavi i Fondacije društva zajedničkih vrijednosti okupio je danas u Sarajevu bivše lidere zemalja regiona i šire kako bi razgovarali u evropskoj budućnosti. Jedan od učesnika foruma bio je i Ivo Josipović.

U intervjuu za N1 istaknuo je da je najvažnije da sve zemlje zapadnog Balkana imaju “predvidljivu europsku budućnost”.

“To je zalog mira, zalog napretka. Ja sam jedan od onih koji jako navijaju da sve ove zemlje što prije uđu u EU. Moram istaći da najviše ipak zavisi od tih zemlja. U zemljama kao Bosna i Hercegovina, gdje postoji unutrašnji nesporazumi, ključno je prepoznati kompromis. Naći optimalno rješenje koje mogu svi prihvatiti”, naveo je Ivo Josipović.

Dodao je da Hrvatska, Srbija ili EU ne mogu nametnuti rješenje BiH.

Ivo Josipović o Rezoluciji o BiH

“Ja sam protiv toga da iko sa strane daje recepte kako treba urediti odnose u BiH”, poručio je Josipović za N1.

Pa kad je u pitanju i konstitutivnost naroda?

“I o tome treba naći konsenzus i kompromis. I ono što se vi dogovorite jedini je pravi odgovor. Ako vi ne nađete odgovor neće to niko uraditi za vas”, zaključio je bivši hrvatski predsjednik.

Na pitanje kako gleda na Rezoluciju o BiH koja je usvojena u Evropskom parlamentu, Ivo Josipović je ocijenio kako je to jedan od pogleda na budućnost Bosne i Hercegovine.

“Ali ponavljam, nema te vanjske sile koja može napraviti ono što vi možete postići dogovorm u Bosni i Hercegovini. Siguran sam da svako rješenje u kojem bi se postigla saglasnost ključnih političkih faktora u BiH prihvatljivo je Evropskoj uniji”, poručio je na kraju razgovora Josipović.