Sanja Vulić oplela po Biseri Turković: “To je žena čiji dan nema smisla ako nije učinila nešto protiv Srba!”

– Turkovićeva želi da od ministarstva na čijem je čelu, napravi jednonacionalno ministarstvo. Riječ je o ženi koja obavlja funkciju ministra inostranih poslova, a ne zna ni za poštovanje ni za pristojnost. Njen jedini cilj koji se i ne trudi da sakrije, jeste unitarna BiH te seoba svih Srba i Hrvata sa prostora BiH – prokomentarisala je Vulić.

Kaže da je oduševljena činjenicom da je BiH moguća i praktična samo u granicama Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Imajući u vidu saznanja o radu i ponašanju Turkovićeve, i sama sam uputila poslaničko pitanje za zajedničku sjednicu oba doma, koja je bila planirana za početak marta, u kome sam tražila od nje da mi odgovori koji su to kriterijumi na osnovu kojih raspoređuje zaposlene i kako nekima nudi da bilo koju ambasadu izaberu, a nekima ne – kaže Vulićeva.

Rekla je da je zamolila Turkovićevu da prokomentariše očitu diskriminaciju nad Srbima i Hrvatima na poslu pružajući odredišta nagrađenim sudionicima proteklog tragičnog sukoba i pita je li to poruka Srbima i Hrvatima da nisu poželjni u Ministarstvu vanjskih poslova.

Vulić je podsjetila da je Turković 29. jula 2020. godine u svom uredu preuzela dvoje djelatnika MVP-a za koje je u službenoj izjavi izjavila da su dobitnici najviše ratne nagrade “takozvane Armije BiH” i da je nakon tog posjeta otkrila svoje pravo lice. Zamoljeni su da odaberu bilo koju ambasadu BiH u svijetu u kojoj bi željeli raditi, ali obojica su rekli da žele ostati u BiH i nastaviti svoj rad u sjedištu MVP-a, podsjetila je Vulić.

Ističe da Turković MVP jasno vidi kao vlastitu tvrtku i naglašava da je to organizacija s godišnjim budžetom od 53 426 000 KM.

Navela je da je i Ustav BiH u svom relevantnom dijelu propisao da funkcioneri imenovani na položaje u institucijama BiH, u pravilu, odražavaju sastav naroda BiH.

– Gdje su Srbi iz Republike Srpske na rukovodećim položajima u MIP-u? Da li strukturom rukovodećih pozicija kršite ustavne i zakonske odredbe – pitala je Vulićeva Turkovićevu.

Ni nakon gotovo mjesec dana Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara nije odgovorilo na pitanje Srne o nacionalnoj strukturi osoblja u ministarstvu te u veleposlanstvima i konzulatima BiH.

Srna je 22. februara predala početno pitanje u vezi s nacionalnom strukturom osoblja u State Departmentu, kao i dva hitna slučaja 10. i 18. marta, na koja još uvijek nije odgovoreno.

Prema “Glasu Srpske” od 19. februara, na mjestima čelnika State Departmenta u Vijeću ministara, koje vodi Bisera Turković, nema Srba.

S tim u vezi, na mjestu pomoćnika Turkovićeve nema Srba, a na problem je nedavno ukazala i Državna služba. Otkako je prihvatila dužnosti, Turković nije željela postaviti Srbina na jedno od četiri pomoćnička mjesta. Umjesto toga, Bošnjak je pomoćnik u dva odjeljenja – ističe “Glas Srpske”.

Ministarstvo je nedavno objavilo interni konkurs za pomoćnika ministra u kojem je formiran odbor visokih dužnosnika State Departmenta koji će ocjenjivati ​​kandidate, ali u ovaj su odbor imenovana dvojica Bošnjaka i jedan Hrvat.

Stoga se Agencija nije složila, tvrdeći da se nije poštivala nacionalna ravnoteža.