Sanja Vulić oštro uzvratila Mektiću: Mektić je slika i prilika Srbina bošnjačke politike u Sarajevu!

Dodikova “velika obožavateljica” Sanja Vulić smatra neodgovornim i nedopustivim što je Dragan Mektić jučer glasao za inicijativu bošnjačkog delegata Denisa Bećirovića “Analize za vođenje hibridnog rata protiv države Bosne i Hercegovine” s prijedlogom mjera za učinkovitije i djelotvornije sigurnosne operacije tj. za jačanje obrambenih kapaciteta države.

Vulić je kazala da su zastupnik SDS-a Mektić i bošnjački članovi Povjerenstva glasali za inicijativu tokom jučerašnje sjednice Povjerenstva, dok su ona i hrvatski delegati Marina Pendeš i Bariša Čolak bili protiv inicijative i nisu dobili potporu.

– Javnost treba da zna kako odlučuju komisije. Iako sam ja bila protiv, da je bio jedan glas “za” iz reda hrvatskog naroda, inicijativa bi prošla – pojasnila je Vulićeva.

Dodala je da je za podršku inicijativi potreban glas svake nacije, a Mektić je slika i prilika Srbina po nalogu političkog Sarajeva, upotrebljiv kao glas koji daje legitimitet.

– Savjestan i odgovoran čovjek nikada ne bi glasao za tako nešto. Ili je Mektić ucijenjena osoba ili je obraćenik ili je riječ o prokletstvu sindroma nacije, vrijeme će pokazati – smatra Vulić.

Rekla je da je hibridni rat izraz koji se odražava na utjecaj i kroz gospodarstvo i kroz psihološke operacije, a mediji se koriste kao moćno oružje.

– Precizne informacije, ali za određenu svrhu, pružaju se putem takozvanih bijelih informacija. Sive informacije iskrivljene su nekim istinitim elementima, dok su crne informacije čiste, dobro osmišljene laži – rekla je Vulić.

Dodala je da je psihološki utjecaj na ljude jednako opasan rat koliko je i oružani te da se rat, poput propagande, obmane, sabotaže i drugih nevojnih akcija, već dugo koristi za destabilizaciju njegovih suparnika.

– Je li Republika Srpska suparnik kojeg treba destabilizirati? Hoće li vehabijski pokreti uskoro postati legalna i prirodna stvar u Bosni i Hercegovini? Nikada ne bismo tražili odgovor na sva ta pitanja da je Mektić imao srbijansku savjest, a da je imao, ne bi glasao za inicijativu “hibridnog rata” – naglasila je Vulić.

Da podsjetimo, na inicijativu Denisa Bećirovića, delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dom naroda zadužuje Vijeće ministara BiH da pripremi i pošalje u parlamentarnu proceduru Analizu o vođenju hibridnog rata protiv BiH sa prijedlogom mjera za efikasnije sigurnosno djelovanje i jačanje državnih kapaciteta odbrane.