Sanja Vulić ponovo iznenađuje izjavama: “Hoće li zastupnici primati platu?”

Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predložio je amandmane na izmjene Ustava BiH, ali je Ustavni i pravni odbor zaključio da su oni u suprotnosti s Ustavom i prijedlozima. Odbor je na današnjoj sjednici raspravljao o negativnim komentarima Odbora.

Očekuje se da će izmjene i dopune, zapravo poznate kao “Aprilski paket”, ojačati kapacitet državnog parlamenta, a broj članova Zastupničkog doma povećat će se sa sadašnjih 42 na 87. Predloženi amandmani predviđaju uvođenje funkcije Predsjednika i Premijera Bosne i Hercegovine.

Konkretizirani su kapaciteti i odnosi između bh. Institucija i entiteta, a postojeći kapaciteti bh. Institucija nadopunjuju se obranom i sigurnošću, uspostavljanjem i djelovanjem Suda i Tužiteljstva BiH, kao i druge jurisdikcije, koje su regulisali zakonom.

Magazinović je posebno pozvao izaslanike Saveza nezavisnih socijal demokrata, podsjetivši ih da je Milorad Dodik, čelnik stranke, izvršio ove izmjene, zapravo nazvane “Aprilski paket” iz 2006.

Za poslanicu SNSD-a Snježanu Novaković – Bursać ovaj je prijedlog bio loše rješenje, ona je problematizirala pravni aspekt predloženih izmjena, ali Magazinović je pozvao na Raspravlja o njima i priznaje ako se predomisle.

Poslanica SNSD-a Sanja Vulić također je izašla u javnost i pitala Magazinovića hoće li biti komentara Vijeća ministara i Predsjedništva BiH o tim izmjenama koliko je to potrebno.
Rekla je i Magazinoviću da predlaže ukidanje jubilarnih naknada i da udvostručuje broj delegata izmjenama i dopunama Ustava, ali nije jasno hoće li raditi dobrovoljno (volonterski) ili primati plaću.