Šarović: Ako Schmidt dolazi sa bonskim ovlastima, onda nema šta tražiti u RS-u

Fokus ne treba biti na sadržaju odluke koju je donio visoki predstavnik Valentin Inzko, nego na činjenici da je ona nametnuta, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović u toku današnjeg obraćanja medijima, nakon sastanka predstavnika političkih partija iz RS-a, prenosi Oslobođenje.

Povod za današnji sastanak je odluka visokog predstavnika Valentina Inzka kojom je nametnuo izmjene Krivičnog zakona, kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

– Ne treba da udarimo na one koji ne treba da trpe zbog naših političkih neslaganja, pogotovo ne na porodice poginulih. Sadržaj odluke je za nas neprihvatljiv, ali ne treba da bude u fokusu. U našem fokusu treba da bude da on na to nije imao pravo, izjavio je Šarović.

Dodao je i kako će SDS podržati izmjene Krivičnog zakona RS-a, koje su danas preds Narodnom skupštinom na usvajanju. Ipak, to ne znači i probližavanje opozicije i vlasti, jer oko ključnih pitanja i dalje postoje različita stajališta, dodao je lider SDS-a.

U svom obraćanju posebno se osvrnuo na dolazak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji bi u ponedjeljak trebao i zvanično da preuzme mandat.

– Ako dolazi sa Bonskim ovlaštenjima on nema šta da radi u RS, njegova misija će propasti, ali želim da budem u uvjerenju da on neće poseći za takvim rješenjima. Ako posegne vjerujem da će to biti eskalacija sa nesagledivim razmjerama, istakao je Šarović.