Šarović: Naš je prijedlog da se kazne svi koji ponižavaju RS

Što se tiče Republike Srpske, spremni smo sarađivati ​​sa svima, ali molimo SNSD da ne vodi kampanju svoje stranke po ovom pitanju, potpisivanjem peticija pod zastavom SNSD-a. Nije fer ako želimo da to bude zajednički projekt – istakao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Šarović je također rekao članovima SDS-a da bi bilo nedopustivo da Srpska demokratska stranka ne pristane na razgovore s vladajućim strankama po pitanju odredbi Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik.

“Mi smo čak i bili kreatori ideje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Na našu inicijativu je odlučeno da se mijenja Krivični zakon Republike Srpske u odredbama da se kažnjavaju povrede ugleda Republike Srpske. Sankcionisaćemo sve one koji udaraju na integritet Republike Srpske, omalovažavajući je i ponižavajući je. To će biti mudar odgovor, u skladu sa zakonom pa će možda neki drugi koji danas likuju nad ovom situacijom pred kojom se našla Republika Srpska da shvate da ovo nije put ka boljitku BiH” – kazao je predsjednik SDS.

Pojasnio je da se cijeli ovaj proces neće zaustaviti na ove dvije mjere jer je očito da će politička kriza potrajati, a na nama je da budemo pametni i poduzmemo mjere koje će štititi naše interese.

“Te odluke ne može da donese samo SDS ili PDP ili DNS već svi zajedno treba da učestujemo u procesu zaštite interesa Republike Srpske. SDS je kao stranka pretrpio mnogo sankcija od strane Visokog predstavnika. Naši stavovi za razliku od nekih drugih partija nisu se mijenjali u poslednjih 20 godina. Ti drugi su sada izrazili spramnost da se po ovom pitanju okupimo. Ukoliko iznevjere datu riječ to će se brzo pokazati. Kad se steknu uslovi za rad Parlamenta BiH, razgovaraćemo sa političkim strankama iz FBiH i tu će biti značajan jednoobrazan stav političkih stranaka iz Republike Srpske” – zaključio je Šarović.